Skip to main content
 

Grøntprodusentene: Det trengs erfarne arbeidere. Og de erfarne er per i dag utenlandske

29. april 2021

Grøntprodusentene i Viken fortviler. Om det utenlandske høstepersonellet uteblir vil mange ikke klare å berge avlinga. Foreløpig ser det ut til å være liten politisk vilje til å gjøre noe med saken.

Da grøntprodusentene i Viken møttes på Teams torsdag, tegnet de et dystert bilde av hvordan det vil se ut dersom det ikke blir en rask letting på kravene til å få hentet inn utenlandsk arbeidskraft:

Veldig lite norske jordbær i butikken. Ikke norske bringebær. Knapt noe norsk salat fra juli. Lite norske råvarer til matindustrien, for å nevne noe. Situasjonen er fortvilet, og flere la vekt på at det ikke bare er årets sesong som er i fare, men neste års – og flere år framover. Norsk grønnsaks-, frukt- og bærproduksjon vil settes kraftig tilbake. 

Åpningsplanen regjeringa har lagt fram sier at landet åpner gradvis, og det vil i beste fall gå tre uker fra 12. mai før myndighetene ser for seg muligheten av å få inn mer norsk arbeidskraft. Da er vi allerede i juni, og det er altfor seint for dere, sa organisasjonssjef Astrid Solberg i Norges Bondelag

NAV har foreløpig få rekrutteringsoppdrag fra grøntnæringa. Produsentene forklarte at dersom de ikke får inn de utenlandske arbeidstakerne, så har de ikke jobb til de norske heller. Det trengs erfarne arbeidere for å være arbeidsledere for de uerfarne, og for eksempel for å operere spesialisert maskineri. Og de erfarne er per i dag utenlandske.

Les hele saken: Grøntprodusentene: Halve produksjonen kan forsvinne (Norges Bondelag, 29.04.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet

Mer om tema