Skip to main content

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Oljeskattpakke ble etterfulgt av økt innleie av utenlandske arbeidstakere

100 milliarder kroner: Krisepakkene der de rike fikk mest


Prisen for de store krisepakkene i tiden etter 2020 har trolig passert 100 milliarder kroner. Det er over tre ganger mer enn Norge bruker på politiet på ett år. Disse krisepakkene ga mest til de største bedriftene og de med solide overskudd, arbeid til utenlandske innleide og de som tjener best.

Arbeidere krever kompensasjon for ulønnet karantene

Koronasøksmål i oljebransjen: Arbeidere krever kompensasjon for ulønnet karantene


LO-forbundet Industri Energi går til sak for rundt 650 medlemmer som ble pålagt å sitte i koronakarantene uten lønn på fritiden.
– Industri Energi mener arbeidsgiverne har lønnsplikt når de griper inn i de ansattes opparbeidede fritid, sier advokat Karianne Rettedal.

Ny artikkel: Restriksjoner for å unngå «importsmitte», men lavere korona-forekomst blant gjestearbeiderne

Covid-19 blant gjestearbeidere i Norge


Under pandemien ble gjestearbeidere, eller ikke-bosatte arbeidsinnvandrere, gjenstand for kraftige smitteverntiltak gjennom strenge innreiserestriksjoner for å hindre «importsmitte». En ny studie har undersøkt om gjestearbeidere faktisk hadde høyere sannsynlighet for påvist koronasmitte enn befolkningen ellers.

Debatt: – Sesongarbeidskraft i grøntnæringa – et være eller ikke være

Debatt: – Sesongarbeidskraft i grøntnæringa – et være eller ikke være


– To år med pandemi etterlot både erfaringer med norsk sesongarbeidskraft, samt et betydelig frafall av utenlandsk sesongarbeidskraft i grøntnæringa. Begge deler har gitt store bekymringer for norsk grøntproduksjon. Hva må til for å sikre nødvendig og stabil arbeidskraft i våre arbeidsintensive produksjoner? spør Tor Gunnar Bjøre og Jørn Haslestad, Norges Bærdyrkerlag.

Nationen, 27.12.22
Stor mangel på folk i serveringsbransjen

Stor mangel på folk i serveringsbransjen


Fleire restauranttilsette må jobba langvakter, og nokre serveringsstader kutter i opningstida. Mange kokkar og servitørar som forsvann frå bransjen under pandemien, har ikkje kome tilbake.

NRK Rogaland, 27.10.22
Økt familieinnvandring etter koronaåret 2020

Økt familieinnvandring etter koronaåret 2020


Familieinnvandringen steg markant i 2021 sammenlignet med året før. Antallet familieinnvandringer økte imidlertid mindre enn innvandringer på grunn av arbeid, flukt og utdanning.  Flest familieinnvandrere kom fra Polen, Eritrea og India. 

SSB, 25.10.22
Skogplanting – arbeidskraften er tilbake

Skogplanting – arbeidskraften er tilbake


– Plantejobben er utført av en god miks av norske ungdommer, våre faste innleide sesongarbeidere og skogeiere som ønsker å plante selv. For inneværende års plantesesong er vi så godt som tilbake til normalen hva arbeidskraft angår, forteller skogkulturansvarlig Anne Guri Kløvstad i Glommen Mjøsen Skog.

Glommen Mjøsen Skog, 25.08.22

Problemene med rekruttering øker – også på «den ytterste øy»


Både industri og skoler på øya Frøya i Trøndelag sliter med å rekruttere kvalifiserte ansatte. Korona fikk mange østeuropeere til å dra tilbake. I Ukraina får ikke mennene forlate landet på grunn av krigen. Samtidig har det også blitt en generell ubalanse når økonomien er sterk, inflasjonen høy og mange bytter yrker.

Arbeidsliv i Norden, 18.08.22
– Hvordan vil arbeidsministeren ivareta utenlandske sesongarbeidere som holdt seg hjemme fra arbeidet under pandemien?

– Hvordan vil arbeidsministeren ivareta utenlandske sesongarbeidere som holdt seg hjemme fra arbeidet under pandemien?


Stortingsrepresentant Morten Wold (FrP) er bekymret for de risikerer å bli utsatt for en sak om tilbakekall og senere utvisning, samt at tilgangen til sesongarbeidere for det norske landbruket så vel som andre arbeidsgivere reduseres.

Stortinget, 10.06.22
Skogplanting: Den utenlandske arbeidskraften er tilbake

Skogplanting: Den utenlandske arbeidskraften er tilbake


Etter to år med pandemi og utfordringer med nok arbeidskraft, er skogplantingen tilbake i normalt gjenge. Utviklingen peker mot rekordhøyt plantetall for året som helhet.

Landbruksdirektoratet, 10.06.22
Arbeidsinnvandringen uteblir etter pandemien

Arbeidsinnvandringen uteblir etter pandemien


Fra toppen i 2019 har hver fjerde arbeidsinnvandrer forsvunnet fra Norge.

– Invasjonen av Ukraina bidrar til mangel på arbeidskraft, sier Fafo-forsker Rolf K. Andersen.

E24, 06.06.22
Bærplukkarar frå Thailand «reddar» norske fruktbønder

Bærplukkarar frå Thailand «reddar» norske fruktbønder


Kritisk mangel på sesongarbeidarar gjer at norske bærbønder må sjå lenger enn til Aust-Europa for å skaffe seg arbeidskraft.

NRK Vestland, 03.06.22