I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Flere innvandrere i jobb i fjor
Mye av økningen i 2021 skyldes en oppgang i de næringene som ble rammet av koronatiltakene i 2020. Sysselsettingsprosenten hos innvandrere fra EU-land i Øst-Europa i fjerde kvartal 2021 var på 75 prosent. Det er samme tall som i 2019, mens det i pandemiåret 2020 var på 71 prosent.
20 millioner til informasjonstiltak om pandemien og vaksinering
– Når samfunnet gradvis åpner er det særlig viktig å fortsette arbeidet med god og målrettet formidling av myndighetenes vaksinasjonsråd, slik at flere vaksinerer seg. Vi vet at det fremdeles er noen grupper som har lav vaksinasjonsgrad, blant annet arbeidsinnvandrere fra øst-europeiske land. Midlene skal benyttes til informasjonstiltak rettet mot disse gruppene, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.
Stabil skogplanting tross korona-problemer
Tross mangel på utenlandsk arbeidskraft, ble det satt 37 millioner skogplanter i jorda i Norge i 2021. Det er ikke langt under de 40 millionene som ble plantet året før.
Innlegg om skrei og utenlandsk arbeidskraft
– Gjør klar til sceneskifte. Skreien er på vei, Og tusenvis av utenlandske sesongarbeidere – og turister fra fjern og nær – drar nordover for å være med på denne store og tradisjonsrike begivenheten, skriver fiskeriminister Bjørnar Skjæran, som mener fiskeribedriftene og myndigheten har hatt god dialog om smittevern.
Regjeringen avvikler innreisekarantene fra 26. januar
Etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet avvikler regjeringen kravet om innreisekarantene, fordi det ikke lenger anses som smittevernfaglig nødvendig. Reisende må fortsatt teste seg og registrere seg ved ankomst til Norge.
Landvurdering for uke 4: Ingen endringer i innreiseregler for land og områder
Helse- og omsorgsdepartementet gjør ingen endringer i krav om innreisekarantene fra uke 4. Det er nå kun Romania og Polen av land i Europa som er røde, øvrige land i Europa, regioner i Norden, selvstyrte områder og utvalgte øygrupper er mørkerøde.
Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 17. januar
Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra Romania. Det er ingen land i Europa som er grønne eller oransje i uke 3.
Styrking av kommunenes innsats for vaksinering av arbeidsinnvandrere
Vaksinasjonsgraden i Norge er høy, men fremdeles er det noen grupper som har altfor lav vaksinasjonsgrad. Blant dem er det et flertall arbeidsinnvandrere fra øst-europeiske land. Regjeringen vil derfor gi 10 utvalgte kommuner totalt 20 millioner kroner, blant annet for å styrke arbeidet med vaksinering.
Økt testkapasitet og tilgang på hurtigtester i forkant av årets vinterfiske
Sjømatnæringen forventer også i år et stort innrykk av utenlandsk arbeidskraft til årets vinterfiske. Situasjonen foran vinterfisket 2022 er samtidig annerledes enn i fjor. Grenseovergangene er åpne, men det er samtidig høy smitte internt i Norge. Næringen varslet behov for koronatester. Regjeringen har sørget for å anskaffe 10 millioner tester som skal leveres nå på nyåret.
Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 10. januar
Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra syv regioner i Finland, fire regioner i Sverige samt øygruppene Sardinia og Azorene. Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 10. januar.
Nye koronasertifikat-regler fra 1. februar
EU besluttet før jul å innføre endringer i gyldigheten i koronasertifikater – en sentral ordning for grensekryssende personer. Fullvaksinerte må etter 1. februar ta oppfriskningsdose dersom det er gått mer enn 270 (rundt 9 måneder) dager siden siste vaksinedose for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat.
– Vi må slutte å støvsuge fattigere land for helsearbeidere
Utenlandsk arbeidskraft viste seg i en krisesituasjon å være sårbart.
– Som et rikt land må vi klare å utdanne det helsepersonellet som vi trenger selv, sier sykehusdirektør Tom Helge Rønning ved Sykehuset Telemark.