Skip to main content
 

En av landets største jordbærbønder refser krisepakke på 40 millioner: – Treffer ikke i det hele tatt

14. mai 2021

Regjeringens bevilgning på 40 millioner som skal brukes på opplæring av norske sesongarbeidere, fungerer ikke i det hele tatt, mener jordbærbonde Simen Andreas Myhrene i Lier. – Hvor er de jeg skal lære opp, og hvem skal gjøre det? spør han.

I fjor hadde han 70 erfarne sesongarbeidere, og han trenger minst det samme i år. De fleste kom fra utlandet, spesialister på sitt område med mange års erfaring i å plukke riktig og fort. I år får de ikke komme til Norge. Det de er spesialister på, er ikke vurdert som «samfunnskritisk viktig.»

– I denne bransjen har man den statusen hvis man er utdannet agronom. Det er ikke disse. At konsekvensen kan bli at vi må kaste tonnevis av mat som er spiseferdig fordi vi ikke fort nok finner mange nok, kvalifiserte nordmenn som kan gjøre jobben, synes jeg er meningsløst, sier Simen Andreas Myhrene.

– Her er det bare jeg og en fast ansatt på helårsbasis, i tillegg til to gartnerlærlinger. Vi har ikke kapasitet til å lære opp en helt ny arbeidsstokk som må være større enn de 70 erfarne som skal erstattes. Og hvem skal så stå for denne opplæringen? Det er ikke mye optimisme å hente ut av denne situasjonen, sier Myhrene.

Les hele saken: En av landets største jordbærbønder refser krisepakke på 40 millioner: – Treffer ikke i det hele tatt (Dagsavisen, 14.05.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet

Mer om tema