Sverige: Skattefradrag for vaskehjelp har medført økning i sysselsatte arbeidsinnvandrere
Sverige innførte i 2007 et skattefradrag (rut-fradag) for dem som bruker vaskehjelp i huset eller gartner i hagen. Ett av argumentene for rut-fradraget var at det skulle føre til økt sysselsetting blant dem på det svenske arbeidsmarkedet som har vanskeligheter med å få jobb. En ny rapport fra Riksrevisjonen i Sverige viser at en forholdsvis stor andel som fikk jobb som renholder i rut-bransjen er nyankomne arbeidsinnvandrere fra andre EU-land.
Notat om EUs arbeidslivspolitikk
Arbeidsråd Mona Næss ved EU-delegasjonen i Brussel har laget en oversikt over status og utviklingstrekk for EUs arbeids- og sosialpolitikk. Notatet innholder flere saksområder som er relevante for Østforum.
NRC-underentreprenør utnyttet sine ansatte: – Ikke alltid det billigste er det beste
I begynnelsen av 2018 vant NRC Group kontrakten for å bygge ny trikkebase for Sporveien i Oslo, men blant de mer enn 120 firmaene på prosjektet hadde også noen skurker sneket seg med. En av disse, skulle det vise seg, underbetalte sine ansatte og hadde dem boende i firmaeierens kjeller for skyhøy husleie, blant annet. Det aktuelle firmaet hadde levert det laveste tilbudet.
Byggkvalitetsutvalget vil endre reglene i byggenæringen
Målet med endringene i plan- og bygningsregelverket er å rydde opp i regelverket og å få en bedre avklaring av ansvarsforhold. Og ikke minst å se på grep som kan gi mindre arbeidslivskriminalitet. – Fra Nelfo er vi glad for at man ser disse utfordringene og løsninger i sammenheng, sier Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo.
Ny Fafo-rapport om midlertidige ansettelser og innleie
Arbeidsmiljøloven åpner for at arbeidsgivere, på spesielle vilkår, kan ansette personer midlertidig, eller leie inn fra bemanningsforetak. I en ny rapport fra Fafo har forskerne beregnet omfanget på brudd på disse vilkårene og finner at et høyt antall av virksomhetene er i gråsonen eller bryter dem.
Ny SSB-rapport om familieinnvandring og ekteskap
I løpet av perioden fra 1990 til 2018 var familieinnvandring den viktigste innvandringsgrunnen for ikke-nordiske statsborgere. Det er familiegjenforeninger, særlig til arbeidsinnvandrere fra nye EØS-land og til flyktninger, som dominerer familieinnvandringen. Det viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Ny rapport: Utsendte arbeidstakere er særlig sårbare for å bli underbetalt, også på offentlige oppdrag
Utnyttelse av utenlandske arbeidstakere og unndragelse av skatt og avgift er nå de to vanligste formene for arbeidslivskriminalitet. Det kommer frem i en fersk situasjonsbeskrivelse fra Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES).
Er arbeidstakermobilitet i EU en trussel mot styrken til fagforeningene?
– Vi argumenterer for at kombinasjonen av billig arbeidskraft, heterogenitet i arbeidsstyrken og lav fagforening blant arbeidsinnvandrere er en potensiell utfordring for fagforeninger, skriver forskerne Pål Schøne (bildet) Henning Finseraas og Marianne Røed ved Institutt for samfunnsforskning, i sammendraget til artikkelen «Labour immigration and union strength» som ble publisert sist høst.
Nytt faktaflak fra Østforum: EUs mobilitetspakke
EUs mobilitetspakke består av tre «delpakker» lansert i perioden fra 2017 til 2019, trolig med full virkning i alle EU-land i løpet av 2021. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om de nye reguleringene av transportsektoren i EU og EØS, inkl. norske særkrav og handlingsrom, tidslinje og lenker til releavnte dokumenter.
Kronikk: Ofrene rett foran oss
– Det er vanskelig å avdekke menneskehandel i arbeidslivet. Bruddene skjer i tilsynelatende legitime bedrifter. Kronikk av Fafo-forskerne Anne Mette Ødegård og Anette Brunovskis i Klassekampen 11. desember.
Bok om utstasjonering i EU og forandringer i nasjonale institusjoner
En ny bok, redigert av Jens Arnholtz og Nathan Lillie, analyserer hvordan EUs regulering av utsendte arbeidere driver institusjonell endring i nasjonale arbeidsmarkedssystemer. Arnholz er forsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.
Ny bok om utstasjonerte arbeidstakere i Europa
Fafo-forskerne Kristin Alsos og Anne Mette Ødegård har i denne boka skrevet et kapittel om den såkalte "verftssaken". Tittelen på boka er «Posted Work in the European Union - The Political Economy of Free Movement», og har bidrag fra forskere i flere europeiske land.