Ny Fafo-rapport om renholdsbransjen
For snart fire år siden ble det innført en godkjenningsordning i renholdbransjen. Dette er ett av tiltakene for å bedre lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte. Fafo har evaluert ordningen.
Nytt Fafo-notat om lovfestet minstelønn i Frankrike
Debatten om en europeisk minstelønn er tilbake på agendaen, blant annet som følge av finanskrisen, økt lavtlønnsproblematikk og arbeidsmobilitet i Europa. Dette notatet, skrevet av Kristin Jesnes, handler om den franske minstelønnsordningen.
Nytt faktaflak om offentlige anskaffelser
Fafo Østforum har laget faktaflak om den nye loven om offentlige anskaffelser. Loven har nye bestemmelser om å ivareta miljø og grunnleggende menneskerettigheter. Det stilles krav om bruk av lærlinger, i tillegg til at loven åpner for begrensninger i leverandørkjeden.
I 2020 kan NAV utbetale 10 mrd. til utlandet
NAV utbetalte 6,8 milliarder kroner til personer bosatt i utlandet i 2015. 80 prosent av utlandsutbetalingene gjelder alderspensjon og uføretrygd. Høy migrasjon både til og fra Norge, blant annet som følge av arbeidsinnvandring, bidrar til at flere tar med seg trygderettigheter ut av landet.
Les hele rapporten "Utbetalinger fra NAV til personer bosatt i utlandet"
Ny Fafo-rapport om likebehandling av utleid arbeidskraft
Fra 2013 skal ansatte som leies ut fra bemanningsforetak ha samme lønns- og arbeidsvilkår som om de ble ansatt direkte i innleievirksomheten. Har reglene ført til likebehandling?
Oppdatert faktaflak om velferdsturisme
Fafo Østforums faktaflak om velferdsturisme og trygdeeksport er oppdatert med nyere rettsavgjørelser fra EU-domstolen.
Nytt Fafo-notat: Godkjenning av utenlandsk kompetanse og diskriminering i arbeidslivet
I dette notatet gis en oversikt over dagens system for godkjenning av utdanning tatt i utlandet. I tillegg er det laget en kunnskapsstatus om diskriminerende barrierer i arbeidslivet.
Ny Fafo-rapport om tilknytningsformer i norsk arbeidsliv
Bemanningsbransjen har høyt innslag av arbeidstakere med innvandringsbakgrunn. Arbeidstakere fra de nordiske landene og fra nye EU-land fra Øst-Europa dominerer. Det viser en ny rapport som omhandler tilknytningsformer i norsk arbeidsliv.
Økt eksport av NAV-ytelser
NAVs utbetaling av barnetrygd til barn i Polen er nesten fordoblet på tre år, og eksporten av barnetrygd til Litauen er mer enn tredoblet. Utenlandske statsborgere tar med seg om lag to milliarder norske trygdekroner ut av landet i løpet av et år. I 2013 gikk mest til Sverige (688 millioner), Polen (215 millioner) og Danmark (196 millioner).
Se også Østforums faktaflak "Velferdsturisme og trygdeeksport"
Allmenngjøring bremser negative virkninger
Arbeidsinnvandringen har ført til lavere lønnsvekst, lavere produktivitet og økte lønnsforskjeller i deler av norsk arbeidsliv. Forskere fra Samfunnsøkonomisk analyse, Fafo og Statistisk sentralbyrå har undersøkt virkningene av allmenngjøring i bygg, verftsindustri, renhold og jordbruk. Og en ny rapport fra Senter for lønnesdannelse viser at allmenngjøring av tariffavtaler har til en viss grad bremset de negative virkningene.
– Mange har betalt ulovlig lav lønn
En ny rapport viser at arbeidsinnvandringen de siste ti årene har gjort at lønningene i bygg- og anlegg har bremset kraftig de siste ti årene. Men det kunne vært langt verre, mener Byggenæringens Landsforening (BNL). Uten frontfagmodellen for lønnsdannelse, allmenngjort minstelønn og høy organisasjonsgrad, ville forskjellene vært enda større, mener Jon Sandnes, adm. dir i BNL.
Arbeidsinnvandringen bremser lønnsveksten
Økte lønnsforskjeller, mindre lønnsvekst og lavere produktivitet. Slik har arbeidsinnvandringen påvirket deler av norsk arbeidsliv, viser en ny rapport som presenteres på et Fafo Østforum seminar i dag. Prosjektleder har vært Roger Bjørnstad (bildet). Allmenngjøring har bare begrenset effekt.