Kraftig løft for mange av EUs fattigste arbeidsfolk
Siden 2018 har nær alle EU-landene hevet de lovpålagte minstelønningene betydelig. At disse tiltakene har klart å motarbeide sosiale forskjeller er likevel ikke selvsagt. Det viser en fersk rapport fra Eurofound. Fafo har ansvaret for den norske rapporteringen til Eurofound.
Kronikk: 15 år siden EU-utvidelsen: Slik forandret det norsk arbeidsliv
– Vi ser i 2019 tilbake på 15 år med rekordhøy arbeidsinnvandring. Hvordan har årene etter utvidelsen av EU og EØS preget norsk arbeidsliv og fagbevegelse? Press på lønns- og arbeidsvilkår og svekkelse av fagbevegelsen er to sentrale områder, skriver Fafo-forskerne Anne Mette Ødegård og Rolf K. Andersen.
Nytt notat: Anbefaler å etablere Oslomodellen som nasjonal standard
Et nytt notat fra Tankesmien Agenda sammenlikner ulike modeller for krav til arbeidsvilkår i offentlige innkjøp. Notatet anbefaler at den strengeste modellen, Oslomodellen, i første rekke blir standarden som tas i bruk av landets kommuner og på sikt rulles ut som nasjonal standard i alle offentlige innkjøp.
A-krim årsrapport for 2018
Det tverretatlige a-krimsamarbeidet mellom Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten er forankret i regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet. Nå foreligger deres felles
for 2018. Rapporten bygger i hovedsak på årsrapporter fra de syv a-krimsentrene.
Ny rapport: Innvandring har ført til økte klasseforskjeller i Norge
Fattige nordmenn og ufaglærte innvandrere konkurrerer om de samme jobbene, dermed blir det flere om beinet i jobber med lav inntekt. Det viser en ny rapport fra Frischsenteret.
Nytt Fafo-notat: Lav lønnsvekst i bygg
Bård Jordfald har sett på lønnsutviklingen i byggebransjen i årene etter 2008. Det viser seg at lønnsveksten er lavere enn i resten av privat sektor. Blant arbeidstakerne fra Øst-Europa er det 14 prosent som får dårligere betalt enn det som er fastsatt i allmenngjøringsforskriften . 48 prosent hadde lønn på eller rett over minstesatsen.
Faktaflak om EUs arbeidsmarkedsbyrå (ELA)
I mars 2018 ble forslaget til en forordning om et europeisk arbeidsmarkedsbyrå (ELA) lagt fram av EU-kommisjonen. I dette faktaflaket får du en kort innføring i hvilke oppgaver dette byrået er tenkt å ha, og hva slags usikkerhet som er knyttet til det.
Notat fra Stortingets utredningsseksjon om ELA
I dette notatet fra Stortingets utredningsseksjon redegjøres det for mulige konsekvenser av forslag til forordning om opprettelse av et europeisk arbeidsmarkedsbyrå (ELA).
Kronikk: Akrim – Arbeidslivspolitikk på sviktende grunnlag
– Det er god grunn til å hevde at «alle» overdriver omfanget av arbeidslivskriminalitet, skriver Torstein Ulserød, jurist i Civita. Et Civita-notat som er publisert i dag, forsøker å oppsummere det vi vet om omfanget av arbeidslivskriminalitet generelt.
Fafo Østforum seminar 18. sep: Mer anstendighet i renholdsbransjen?
Renholdsbransjen har de siste årene hatt en økning av arbeidstakere fra EU-land i Øst-Europa. Samtidig har det blitt satt i verk en rekke tiltak for å rydde opp i en bransje som i flere tiår har slitt med useriøse aktører. Vi spør: Virker tiltakene?
Boklansering: Løsarbeidersamfunnet
I dag lanseres boken "Løsarbeidersamfunnet". Boken tar for seg utviklingen i atypiske tilknytningsformer og løsarbeid i norsk arbeidsliv. Noen stikkord er: arbeidstakerrettigheter, innleie, sosial dumping, delingsøkonomi og gråsoner. Erik Wold samtaler med bokas to forfattere, Elin Ørjasæter og Line Eldring.
Nytt Fafo-notat: Minstelønnsreguleringer i Nord-Europa
Lønnsforskjellene har økt de siste tiårene. Den økte lavlønnskonkurransen har fulgt i kjølvannet av synkende avtaledekning, økt arbeidskraftmobilitet og vekst i lavkvalifisert privat tjenesteyting. Dette notatet tar for seg minstelønnsreguleringer som skal begrense lønnsspredningen i bunnen av lønnsfordelingen. Hvordan virker avtaledekning, allmenngjøring og minstelønn inn på lønnsspredningen i de ulike land?