Rapport om arbeidsinnvandring til vestlandet
Forskningsinstitusjoner på Vestlandet har samarbeidet om en rapport som viser at én av fem som kommer for å arbeide, bosetter seg i landet. Forskerne finner at dersom arbeidsinnvandrere skal bli en varig ressurs i landsdelen må det legges til rette for at de blir medborgere på lik linje med andre innbyggere.
Rapport om evaluering av tiltak mot arbeidslivskriminalitet
Samfunnsøkonomisk analyse har gjennomgått tidligere gjennomførte evalueringer av ulike tiltak mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Rapporten viser at flere av evalueringene har den svakheten at de ikke vurderer effekter av tiltakene som er innført.
Last ned rapporten (pdf)
Ny Fafo-rapport om arbeidstakere i byggenæringen
Fafo har kartlagt arbeidskraften i byggenæringen i 2008 og 2014. I løpet av disse årene er det rekrutteringssvikt blant de unge. Men takket være arbeidsinnvandring er det like fullt sysselsettingsvekst i næringen.
Ny rapport fra CEVEA: Nordiske tiltag mod social dumping
Den danske tenketanken CEVEA redegjør i denne rapporten for hvilke tiltak som de siste årene er iverksatt mot sosial dumping i de nordiske landene. Målet med rapporten er å bidra med kunnskap til den fremtidige innsatsen mot sosial dumping.
Last ned rapporten (pdf)
– Delingsøkonomi kan gi økt sosial dumping
Den danske tenketanken CEVEA advarer mot delingsøkonomien: Nye apper kan skape et skred av sosial dumping i Norden. En ny rapport fra CEVEA publiseres i forbindelse med årsmøtet til Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (SAMAK) i Oslo.
Ny bok: Arbeidsmobilitet – drivkraft for utjevning eller dypere kløfter i Europa?
Jon Erik Dølvik og Line Eldring har vært redaktører for en bokutgivelse i serien Comparative Social Research. Temaet er arbeidskraftmobilitet i EU/EØS det siste tiåret - mest fra øst til vest, men også fra sør til nord.
Ny rapport fra Fafo-forskere: Nordiske arbeidstilsyn med utenlandsk arbeidskraft
Fafo har undersøkt hvordan arbeidstilsynene i Danmark, Norge og Sverige gjennomfører tilsyn og veiledning av utenlandske virksomheter og arbeidstakere innenfor bygg og transport.
Faktaflak om tysk minstlønn
Sysselsettingen har økt. Videre har omfanget av deltidsjobber med lav lønn og begrensede sosiale rettigheter (såkalte «mini-jobber») sunket, og flere er sysselsatt i ordinære jobber. Dette er utviklingen etter at den tyske minstelønnsordningen kom på plass i januar 2015. Dette faktaflaket fra Fafo Østforum gir deg mer kunnskap om tysk minstelønn.
Ny Fafo-rapport om renholdsbransjen
For snart fire år siden ble det innført en godkjenningsordning i renholdbransjen. Dette er ett av tiltakene for å bedre lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte. Fafo har evaluert ordningen.
Nytt Fafo-notat om lovfestet minstelønn i Frankrike
Debatten om en europeisk minstelønn er tilbake på agendaen, blant annet som følge av finanskrisen, økt lavtlønnsproblematikk og arbeidsmobilitet i Europa. Dette notatet, skrevet av Kristin Jesnes, handler om den franske minstelønnsordningen.
Nytt faktaflak om offentlige anskaffelser
Fafo Østforum har laget faktaflak om den nye loven om offentlige anskaffelser. Loven har nye bestemmelser om å ivareta miljø og grunnleggende menneskerettigheter. Det stilles krav om bruk av lærlinger, i tillegg til at loven åpner for begrensninger i leverandørkjeden.
I 2020 kan NAV utbetale 10 mrd. til utlandet
NAV utbetalte 6,8 milliarder kroner til personer bosatt i utlandet i 2015. 80 prosent av utlandsutbetalingene gjelder alderspensjon og uføretrygd. Høy migrasjon både til og fra Norge, blant annet som følge av arbeidsinnvandring, bidrar til at flere tar med seg trygderettigheter ut av landet.
Les hele rapporten "Utbetalinger fra NAV til personer bosatt i utlandet"