Fafo-report: Better enforcement through improved Nordic-Baltic cooperation
Temaet er håndheving av regelverk for utstasjonerte arbeidstakere. Fafo har samarbeidet med arbeidstilsynene i Norge, Danmark, Island, Latvia, Estland, Litauen og Finland for å identifisere beste praksis og bidra i arbeidet med å forbedre transnasjonalt samarbeid om håndhevingen. I dag lanseres sluttrapporten fra prosjektet.
Hva har Arbeidstilsynet gjort så langt i år?
Arbeidstilsynet har gjennomført nær 8 200 tilsyn så langt i år. De har avdekket ett eller flere brudd i 72 prosent av disse tilsynene, og fulgt opp bruddene med minst én reaksjon i 67 av tilsynene. Grov a-krim politimeldes, og 7 av anmeldelsene gjelder lønnstyveri.
Arbeidstakere i bygge- og anleggsnæringen i 2015 og 2022
Rapporten ser på sammensetningen av arbeidskraften i 2015 og 2022 etter alder, utdanning, kjønn, yrke og arbeidsinnvandring. Rapporten tar også for seg inn- og utflyt av arbeidskraft i denne tidsperioden, samt kjennetegn ved de som har forlatt næringen og de som har kommet til. Til slutt presenterer rapporten framskrivinger av arbeidskraftbehovet fram til 2040.
Norsk lønnsdannelse begrenser lavlønn
Lavlønnsutvalget leverte 17. juni sin rapport til arbeids- og inkluderingsministeren. Utvalget ble bedt om å kartlegge omfang og utvikling av lavlønn i Norge. Utvalgets rapport viser at det norske arbeidslivet har et høyere nivå på de laveste lønningene, og mindre lønnsforskjeller enn de fleste andre land.
Last ned Fafo-notatet: Arbeidsmigrasjon i usikre tider
I år er det 20 år siden EU-utvidelsen mot øst. I dette notatet har vi samlet oppdatert kunnskap om arbeidsmigrasjon til Norge og i EU/EØS siden EU-utvidelsene i 2004 og 2007.
Les om og last ned Fafo-rapporten: Fagorganisering av arbeidsinnvandrere: tid, tillit og trygghet
Tall fra tidligere Fafo-rapporter har vist at organisasjonsgraden blant arbeidsinnvandrere fra land i Sentral- og Øst-Europa er på kun 23 prosent, sammenliknet med omtrent 50 prosent av den totale arbeidsstyrken. I denne rapporten går forskerne bak tallene for å få bedre forklaringer om hvorfor organisasjonsgraden blant arbeidsinnvandrere er lav, og hvilke erfaringer tillitsvalgte og organisasjonsarbeidere har gjort seg i arbeidet med å få flere fagorganisert.
Les sammendrag og last ned rapporten
Hvordan opplever personer med innvandrerbakgrunn selv sin deltakelse og tilhørighet i det norske samfunnet? Fafo har gjennomført en stor undersøkelse om hverdagsliv og integrering i Norge. Et funn er at innvandrere fra de nye EU-landene i øst opplever en del diskriminering, først og fremst i arbeidslivet.
Les hele pressemeldingen: Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser
Næringsminister Cecilie Myrseth fikk 16. mai overlevert siste utredning fra utvalgsleder Halvard Haukeland Fredriksen. Utvalget foreslår blant annet hvordan offentlige oppdragsgivere kan legge til rette for lokale leverandører, og ivareta sikkerhet og beredskap.
Last ned: SUA årsrapport 2023
Arbeidstilsynets flerspråklige medarbeidere på SUA har besvart over 1200 henvendelser gjennom et eget kontaktskjema på flere språk på arbeidstilsynet.no. Dette er nytt tilbud fra 2023, skriver Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) i sin årsrapport for 2023. I tillegg har Arbeidstilsynets veiledere på servicesentrene registrert 1 774 henvendelser
Les hele kronikken her: – Språknøkkelen
– Det har gått tjue år siden EU-utvidelsen. Nå er det på tide å gjøre noe med integreringen, skriver Anne Mette Ødegård, seniorforsker i Fafo i en kronikk i Klassekampen, 30. april.
To av tre arbeidsinnvandrere dropper å organisere seg
Bare 32 prosent av arbeidsinnvandrerne i Norge er medlem i en fagforening, viser Fafo-notatet «organisasjonsgrad blant innvandrere 2021». Dette er mye lavere enn for befolkningen for øvrig, da rundt 50 prosent av arbeidstakerne i Norge er med i en fagforening.
Årsrapport for 2023: – Utvikling av IKT-støtte er viktig for å videreutvikle det tverretatnlig a-krimsamarbeidet
– Nå legger vi ut vår felles årsrapport og den viser at når etatene går sammen og benytter sine virkemidler og sanksjoner i fellesskap, gir dette konkrete resultater, sier leder for styringsgruppen for det tverretatlige samarbeidet, Ole Johan Heir, direktør i NAV Kontroll.