Skip to main content
Ny SSB-artikkel: Hvor mye tjener innvandrere?

Les hele artikkelen: Innvandrere i Norge 2023: Hvor mye tjener innvandrere?


Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at  arbeidsinnvandrere fra de nye EU-landene etter 2004 tjente i snitt 43 500 kr i november 2022. Befolkningen utenom innvandrere hadde en gjennomsnittslønn på 55 800 kr i måneden.

Notat om EUs arbeids- og sosialpolitikk første halvår 2023

EU-delegasjonens halvårsrapport om arbeids- og sosialsaker


Europa har stort behov for arbeidskraft og kompetanse for det grønne og digitale skiftet. Et eget europeisk kompetanseår og aktiv rekruttering fra tredjeland skal sikre flere kompetente arbeidstakere i unionen. Arbeids- og sosialråd ved EU-delegasjonen, Kristina Jullum Hagen, oppsummerer utviklingen på arbeids- og sosialsaker i EU i sin rapport for 1. halvår 2023.

Veileder for innleie av arbeidskraft

Veileder: Innleie av arbeidskraft


Arbeids- og inkluderingsdepartementet har laget en veileder om reglene for innleie av arbeidskraft i Norge. Veilederen er ment for virksomheter, arbeidstakere, tillitsvalgte, tilsynsmyndigheter og andre som i ulike sammenhenger må forholde seg til regelverket.

– Bostedsløshet forsterker fattigdom og marginalisering, og øker risikoen for utnytting

Ny rapport: – Norge bryter rettighetene til EU-migranter


I en ny rapport avslører Kirkens Bymisjon at Norge bryter grunnleggende menneskerettigheter for EU-migranter.

– Uten en bolig hvor man kan hvile, lage mat, dusje og vaske klær, er sosial og økonomisk inkludering vanskelig, sier avdelingsleder for fattige tilreisende i Kirkens Bymisjon, Marit Nybø.

«I count» – Kartlegging av bostedsløse EU-migranter

«I count» - Kartlegging av bostedsløse EU-migranter


Kirkens Bymisjon har gjennomført en kartlegging av bostedsløse EU-migranter som oppholder seg i Oslo.

Ny artikkel: – Constructions of migrant victims of labor exploitation in Nordic court cases

I artikkelen «Constructions of migrant victims of labor exploitation in Nordic court cases», undersøker Fafo-forsker Synnøve Økland Jahnsen (bildet) med nordiske kollegaer hvordan domstoler skaper visse typer fremstillinger av ofre for utnyttelse i det nordiske arbeidslivet, basert på rettsdommer fra Danmark, Finland, Norge og Sverige.

NUPI-artikkel: Kva betyr EØS-avtalen for Noreg?

Les hele artikkelen: Kva betyr EØS-avtalen for Noreg?


Artikkelen tar for seg Norges plass i det europeisk samarbeidet. Den redegjør for EU, EØS og EFTA, og for hvilke rettigheter, muligheter og plikter EØS-avtalen gir oss. Artikkelen som er gjengitt hos Framtida var først publisert hos NUPI 23. januar.

Nytt faktaflak fra Østforum: Organisasjonsgrad blant arbeidsinnvandrere fra Sentral- og Øst-Europa

Organisasjonsgrad blant arbeidsinnvandrere fra Sentral- og Øst-Europa


Organisasjonsgraden blant bosatte arbeidsinnvandrere fra EU-landene i Sentral- og Øst-Europa (på omtrent 24 prosent) er betydelig lavere enn den norske organisasjonsgraden sett under ett (rundt 50 prosent).

I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum, kan du lese om noen av hovedårsakene til hvorfor det er sånn, og om hvordan faktorer som forskjeller mellom sektorer og botid i Norge påvirker organisasjonsgraden.

Manglende lønn og feriepenger: Utenlandske arbeidere henvender seg til SUA

Last ned: SUA Årsrapport 2022


Året 2022 har vært et mer normalt år for SUA sammenlignet med året før da pandemien påvirket tilstedeværelse og tilgjengelighet for alle etatene i SUA-samarbeidet, skriver Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) i sin årsrapport for 2022. Etatene har likevel tatt med seg et etterslep. Krigen i Ukraina har også påvirket SUA. Politiet og UDI har flyttet ressurser for å håndtere de store ankomstene av ukrainske asylsøkere gjennom året.

Arbeidstilsynets årsrapport for 2022

Les hele saken: Arbeidstilsynets årsrapport for 2022


Flere stedlige tilsyn, økt reaksjonsgrad, tettere samarbeid for å bekjempe a-krim og bedre digitale løsninger. I årsrapporten oppsummerer Arbeidstilsynet innsatsen i året som gikk.

Ny artikkel om arbeidsinnvandringens betydning for arbeidsmarkedet og yrkesopplæringen

Arbejdsindvandrings betydning for arbejdsmarked og erhvervsuddannelse


Hvilken betydning har arbeidsmigrasjon for rekrutterings- og opplæringsstrategier i Danmark og Australia? Analysen til forskerne Jens Arnholtz (bilde) og Chris F. Wright viser hvordan utenlandsk arbeidskraft i byggebransjen kan få konsekvenser for inntak av lærlinger i bedrifter.

– Varebilbransjen er en risikobransje for a-krim

Fortsatt utfordringer i varebilbransjen. – Urovekkende


Varebilbransjen er fortsatt preget av regelverksbrudd. Det viser en ny rapport fra a-krimsenteret i Oslo som har gjennomført jevnlige kontroller med bransjen i Oslo og omegn i 2022.  

– Det er urovekkende at det fortsatt er så mange brudd på ulike etaters regelverk, sier Gro Smogeli, leder for a-krimsenteret i Oslo.