Innvandrerperspektiv på sivilsamfunnsdeltakelse
En ny rapport fra Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor ser nærmere på ulike innvandrergruppers egen opplevelse av spesifikke barrierer, ekskluderingsmekanismer og suksessfaktorer for deltakelse i det norske sivilsamfunnet. Innvandrere fra Sri Lanka, Somalia, Polen og Syria er representert i undersøkelsen.
Eldrebølgen skaper stor usikkerhet for helsesektoren
Sterk økning i andelen eldre frem mot 2060 betyr at flere må velge å utdanne seg innen helse- og omsorgssektoren, i tillegg til behov for økt arbeidsinnvandring. Det viser to nye rapporter fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Lønn i allmenngjorte bransjer 2021
– Ikke overraskende finner vi at andel lønnstakere med lønn under de allmenngjorte satsene er lavere i virksomheter med tariffavtale. Lavlønn er et viktigere kjennetegn for ikke-bosatte enn bosatte, skriver forfatterne av et nytt Fafo-notat som tar for seg lønnsfordelingen innenfor bransjer og yrker med allmenngjort lønn høsten 2021.
Bokomtale: – Godt skrevet om mørk side i arbeidslivet
– Denne boken er en øyeåpner mot å kjøpe for billige tjenester som håndverk, bilvask eller transport, skriver frilansjournalist Ole Martin Mortvedt, om boken «Moderne slaveri i Norge» forfattet av Einar Haakaas.
Nytt SSB-notat: Statistikk om utleie og innleie på arbeidsmarkedet
Det er behov for mer statistikk om innleie og utleie, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) når de presenterer sitt nye notat om utleie av arbeidskraft.
Notatet gir en beskrivelse av ulike registerstatistikker og andre statistikker i SSB som har informasjon om utleienæringen.
Kronikk: – For mange er fagbevegelsen, slik den fungerer i Norge, ukjent
– Bare 24 prosent av de bosatte arbeidsinnvandrerne fra Sentral- og Øst-Europa er fagorganisert. For ansatte i privat sektor synker andelen til 21 prosent. Hva gjør fagbevegelsen med det? spør Kristine Nergaard og Anne Mette Ødegård, forskere ved Fafo.
Nytt Fafo-notat om organisasjonsgrad blant arbeidsinnvandrere
Bare 24 prosent av bosatte arbeidsinnvandrerne fra EU-landene i Sentral- og Øst-Europa er fagorganisert. Det kommer frem i et nytt notat forfattet av Fafo-forskerne Kristine Nergaard og Anne Mette Ødegård.
Utvalg foreslår tiltak for betre integrering av arbeidsinnvandrarar
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) fekk i dag NOU om integreringspolitikk for arbeidsinnvandrarar av utvalsleiar Arnfinn Midtbøen. Utvalet har kartlagt arbeidsinnvandrarars integrering i norsk arbeids- og samfunnsliv, og foreslår ein rekk tiltak.
KPMG-rapport: Evaluering av etatssamarbeid mot arbeidslivskriminalitet
Rapport utarbeidet av KPMG for Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet
2022Nytt faktaflak fra Østforum: Arbeidsinnvandring til Norge 2018–2022
Etter stor nedgang under koronapandemien, er arbeidsinnvandringen til Norge tilbake på 2019-nivå. Likevel preges det norske arbeidsmarkedet av stor mangel på arbeidskraft. Det er usikkerhet knyttet til hvordan migrasjonstrendene vil utvikle seg i årene som kommer.
I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om hvordan arbeidsinnvandringen til Norge har utviklet seg de siste årene.
Ny artikkel: – Språket vi anvender for å snakke om kriminalitet på arbeidsmarkedet er i endring
– I det siste tiårets offentlige debatter og politiske strategidokumenter ser vi en stor økning i bruken av begreper som «arbeidslivskriminalitet», «arbeidsmarkedskriminalitet», «arbeidsmiljøkriminalitet» og forkortelsen «a-krim» som synonymer for å beskrive nye former for kriminalitet og kriminalitetsbekjempelse, skriver Fafo-forsker Synnøve Økland Jahnsen (bildet) og NORCE-forskerne Anje Müller Gjesdal og Gisle Andersen.
Ny NIBR-rapport: Innvandrerne flytter mer på seg enn andre
Innvandrere har stor betydning for norske bosettingsmønstre, og har de siste 15 årene medvirket til å opprettholde folketallet flere steder. Innvandrerne fra Polen står for flest flyttinger, men det er innvandrere fra Litauen som i størst grad bidrar til desentralisering av befolkningen.