Bemanningsbyråer og innleie: Ørjasæter og Eldring har skrevet Løsarbeidersamfunnet 2.0
For to år siden kom Line Eldring og Elin Ørjasæter med boka Løsarbeidersamfunnet. Nå har det kommet en oppdatert utgave. De mener Fougner-utvalget endrer så mye i arbeidslivet at det er behov for en ny utgave.
LO-utredning: Brexit – et liberalistisk prosjekt?
LOs administrasjon har utarbeidet en Brexit-utredning med fokus på lærdommer for Norge, knyttet til Brexit og EØS-avtalen. Utredningen er både tenkt som et bidrag til den offentlige debatten og for regjeringens egen EØS-utredning.
Tverretatlig a-krimprosjekt avdekker a-krim i verftsindustrien
En ny rapport fra a-krimsamarbeidet avdekker utnyttelse av arbeidstakere og annen arbeidslivskriminalitet i deler av verftsindustrien i Møre og Romsdal.
Den grenseløse arbeidskraften
Arbeidskraft fra utlandet har lenge vært viktig for sysselsettingen i Norge. Spesielt etter utvidelsene av EU i 2004 og 2007 har Norge framstått som et land det er attraktivt for mange å reise til for å arbeide. De fleste utenlandske arbeidstakere har bosatt seg i Norge, men utenlandske pendlere utgjør også en viktig sysselsatt gruppe, skriver Christoffer Berge, Leif Andreassen og Tonje Køber i en ny artikkel fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Ny NIFU-rapport: – Utenlandsk utdanning er en underutnyttet ressurs
NOKUTs generelle godkjenningsordning for utenlandsk høyere utdanning kan benyttes av personer som ønsker å benytte slik utdanning i uregulerte yrker i Norge. NIFU har undersøkt ordningen. Mye tyder på at ordningen er lite kjent, fremgår det i den ferske rapporten «Godkjenning til gavn?».
NOKUT, årsrapport 2021: 9 093 vedtak om godkjenning av utenlandsk utdanning
2021 – et utfordrende år, men NOKUT leverte. Dette er NOKUT-direktør Kristin Vinjes korte oppsummering av året 2021.
Utenlandske arbeidstakere hadde mange koronarelaterte spørsmål i 2021
SUA-sentrene har vært preget av pandemisituasjonen også i 2021, skriver Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) i sin årsrapport for 2021. Antall henvendelser til servicesentrene var lavere enn i et normalt år. Koronarelaterte spørsmål topper statistikken, fulgt av spørsmål om arbeidsavtale, manglende lønn/feriepenger, og oppsigelser.
Arbeidstilsynets årsrapport for 2021: Godkjenningsordning for innkvartering og Know Your Rights
– Vi har selvsagt vært preget av pandemien, også i 2021. Den har både gjort noe med hvordan vi gjennomfører kontroller og tilsyn, og gitt oss noen tilleggsoppgaver, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.
Ny SSB-rapport om innvandrere og innvandring i Norden
En ny rapport fra Statistisk sentralbyrå beskriver innvandringen til Norden og innvandrerne som bor her, i perioden 2016–2020. Rapporten tar også opp integreringen av innvandrerne, operasjonalisert ved deres deltaking i utdanning og arbeid i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.
Samfunnsøkonom-kritikk mot anskaffelsesreglene – burde hatt annen målsetting
Anskaffelsesregelverket gir ikke alltid forutsetninger for å utnytte konkurransemekanismens potensial til lavere priser og høyere kvalitet. Det fastslår nordiske samfunnsøkonomer i en fersk rapport.
Ny publikasjon: ESA kort og godt 2021
Dette er en norsk oversettelse av publikasjonen «ESA at a Glance». Den gir en kort innføring i EFTAs overvåkingsorgans aktiviteter og oppgaver knyttet til det indre marked, statsstøtte og konkurransepolitikk.
Tall for arbeidsinnvandring 2020–2021 i OECD-rapportering
Norge rapporterer årlig statistikk for inn- og utvandring til OECD. Rapporten for 2020, og delvis 2021, viser at Polen og Litauen fortsatt er de største opprinnelseslandene for arbeidstakere fra EU/EFTA. India er det største opprinnelseslandet for nye faglærte arbeidere fra tredjeland, og de utgjorde om lag 18 prosent av tillatelsene som gis til faglærte. Flest sesongarbeidere i 2021 (per september) kom fra Ukraina og Filippinene, med henholdsvis 32 og 11 prosent av sesongarbeidstillatelsene.