Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid
Arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa dras hit av gode lønninger, viser Fafo-undersøkelse. Et flertall av dem som bosetter seg her, slik som Eglė (bildet) og Mindaugas, ønsker å bli. De brøt opp fra Litauen med tre barn og to katter.
Ny Fafo-rapport: Godkjenningsordningen for utenlandske fag- og svennebrev
Godkjenningsordningen for utenlandsk fag- og yrkesopplæring ble etablert i 2016, og forvaltes av NOKUT. Denne rapporten ser på virkninger og erfaringer etter fire års drift. Forskerne konkluderer med at ordningen i mange tilfeller kan virke positivt på arbeidsvilkår og jobbmuligheter for den enkelte arbeidstaker og for bedriftene som trenger dokumentasjon.
EUs regionkomite støtter utkastet til direktiv om minstelønn i EU
EUs regionkomite (CoR) har debattert EU-kommisjonens initiativ om minstelønn.
– Vi trenger et bindende mål om en minstelønn som representerer minst 60% av den nasjonale brutto medianlønnen og 50% av den nasjonale brutto gjennomsnittslønnen, heter det i en uttalelse fra EUs regionkomite (CoR) 19. mars.
Ny rapport: Stort forbedringspotensial rundt arbeidsforholdene til utenlandske vogntogsjåfører
Sjåførene etterlyser bedre rasteplassfasiliteter og overnattingssteder, kortere kjøreperioder og bedre lønnsforhold. Dette kommer frem i en ny rapport hvor 260 sjåfører av rumensk- og bulgarsk-registrerte lastebiler er intervjuet.
Fafo-forskerne Mona Bråten og Ragnhild Steen Jensen er medforfattere på TØI-rapporten som er laget på oppdrag fra Treparts bransjeprogram for transport.
Årsrapport for 2020: A-kriminnsatsen i annerledesåret
Det tverretatlige samarbeidet mellom Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten er sentralt for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet (a-krim). Deres felles årsrapport for 2020 viser at A-krimsentrene gjennomførte 42 aksjoner og kontrollerte over 2550 virksomheter.
EU-intiativer presser den danske modellen
Felles europeisk minstelønn, nye og reviderte direktiver om utstasjonering, familie-arbeidsliv og arbeidsvilkår – det skorter ikke på nye tiltak fra EU-kommisjonen. FAOS-forskere har analysert EU's arbeidsmarkeds- og velferdspolitiske tiltak i perioden fra 2017–20. Analysen viser at danske aktører må kjempe hardt for å opprettholde respekten for den danske modellen.
FHI-rapport: Koronapandemien har i Norge rammet utenlandsfødte hardere enn den øvrige befolkningen
De største innvandrergruppene i Norge, som personer fra Polen og Somalia, er overrepresentert både når det gjelder smitte og sykehusinnleggelser. Nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at overrepresentasjonen gjelder over hele landet, og FHI sier de nye tallene om forskjellene i smitte i «liten grad» kan forklares med bosted og yrke.
Anbefaler ikke utvidelse av godkjenningsordning for utenlandsk fag- og yrkesopplæring
Kunnskapsdepartementet (KD) nedsatte høsten 2019 en arbeidsgruppe som skulle vurdere utvidelser av dagens godkjenningsordning for utenlandsk fag- og yrkesopplæring, både med nye land og nye fagområder.
Arbeidsgruppen, som leverte sin rapport til KD i november 2020, ønsker å videreføre godkjenningsordningen slik den er i dag.
Færre arbeidsinnvandrere på korttidsopphold
Utenlandske arbeidstakere på kortidsopphold i Norge har økt hvert år siden 2015. Ny statistikk fra SSB viser at denne trenden har snudd i 2020. Dette skyldes i stor grad tiltakene som er tatt i Norge og andre land for å begrense pandemien. Det kommer frem i en ny rapport fra Norge til OECD om innvandring og integrering i 2019–2020.
Ny SSB-artikkel: Innvandrere bor trangere
Under koronapandemien har de fleste vært mer hjemme. Enkelte innvandrergrupper har vært overrepresentert blant de som har fått påvist koronasmitte. Trengsel og plassmangel kan ha konsekvenser for smittespredning, og SSB har nå undersøkt innvandreres boforhold. IDe finner at innvandrere bor i snitt på mindre plass enn ikke-innvandrere.
Ny SBB-rapport om integrering av innvandrere i Norge
Analysen er basert på Levekårsundersøkelsen blant personer med innvandrerbakgrunn 2016. Undersøkelsen er unik fordi den gir et bredt bilde av levekår, holdninger og verdier blant innvandrere fra 12 av de største innvandringslandene til Norge, deriblant Polen. Et gjennomgangstema i analysene er betydningen av gode norskferdigheter. Nesten halvparten av polakkene har dårlige norskferdigheter, den desidert høyeste andelen av alle landgruppene.
Rapport: Kriminelle nettverk innen økonomisk-, arbeidslivs-, og miljøkriminalitet
– Arbeidslivskriminalitet innen transport- og renholdsbransjen1 og Lime-saken2, illustrerer at det innen økonomisk kriminalitet ofte er nettverk som benytter tilsynelatende lovlig virksomhet til å begå organisert kriminalitet, skriver ØKOKRIM i en rapport som gir et strategisk situasjonsbilde på utfordringene knyttet til kriminelle nettverk innenfor ØKOKRIMs ansvarsområde.