Skip to main content
To av tre arbeidsinnvandrere organiserer seg ikke

To av tre arbeidsinnvandrere dropper å organisere seg


Bare 32 prosent av arbeidsinnvandrerne i Norge er medlem i en fagforening, viser Fafo-notatet «organisasjonsgrad blant innvandrere 2021». Dette er mye lavere enn for befolkningen for øvrig, da rundt 50 prosent av arbeidstakerne i Norge er med i en fagforening.

Årsrapport for 2023: – Utvikling av IKT-støtte er viktig for å videreutvikle det tverretatnlig a-krimsamarbeidet

Årsrapport for 2023: – Utvikling av IKT-støtte er viktig for å videreutvikle det tverretatnlig a-krimsamarbeidet


– Nå legger vi ut vår felles årsrapport og den viser at når etatene går sammen og benytter sine virkemidler og sanksjoner i fellesskap, gir dette konkrete resultater, sier leder for styringsgruppen for det tverretatlige samarbeidet, Ole Johan Heir, direktør i NAV Kontroll.

Fekk utgreiing om erfaringane med EØS

Fekk utgreiing om erfaringane med EØS


Regjeringa utnemnde i mai 2022 eit utval som fekk i oppdrag å vurdere erfaringane frå EØS-avtalen og andre avtalar Noreg har hatt med EU dei siste ti åra. I dag blei EØS-utgreiinga, i form av ei offentleg utgreiing (NOU) overlevert til utanriksminister Espen Barth Eide.

Nytt Fafo-notat om organisasjonsgrad blant innvandrere

Organisasjonsgrad blant innvandrere 2021


– Bare 23 prosent av bosatte arbeidsinnvandrerne fra EU-landene i Sentral- og Øst-Europa er fagorganisert. Selv om andelen fagorganiserte er lav i denne gruppa, er det likevel slik at når arbeidsinnvandrerne ansettes i virksomheter med tariffavtale og mange organiserte, så er det gode sjanser for at de også organiserer seg, skriver Fafo-forskerne Kristine Nergaard og Anne Mette Ødegård.

Ny rapport: Evaluering av samarbeidet mellom arbeidstilsynene i Norge og Litauen

Evaluering av samarbeidet mellom arbeidstilsynene i Norge og Litauen


På oppdrag fra arbeidstilsynene i Litauen og Norge har Samfunnsøkonomisk analyse (SØA) og Fafo evaluert måloppnåelsen i det bilaterale samarbeidet mellom de to arbeidstilsynene i perioden 2019–2024. Det viktigste resultatet fra prosjektet har vært etableringen av en pilot for et nytt a-krimsenter i Vilnius, inspirert av modellen for a-krimsentrene i Norge. 

Arbeidstilsynets årsrapport for 2023

Arbeidstilsynets årsrapport for 2023


Flere tilsyn, flere brudd avdekket i tilsyn, mer digital veiledning,  rekordmange overtredelsesgebyr, flere anmeldt for a-krim. Det er noen av hovedpunktene fra Arbeidstilsynets årsrapport fra 2023.

Ny Fafo-rapport om innleie i byggebransjen i Trondheim

Ny Fafo-rapport om innleie i byggebransjen i Trondheim


I dag lanseres en ny rapport om innleie av arbeidskraft på byggeplasser i Trondheim. En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i 2018. Fra 2018 til 2023 har andelen innleie fra bemanningsforetak gått ned fra 13 til 7 prosent, og et flertall av de som leier inn arbeidstakere har avtale om innleien.

Ny artikkel om norsk mediediskurs om a-krim, menneskehandel og sosial dumping

Last ned artikkelen "Labour exploitation and work-related crime"


I denne artikkelen utforsker Fafo-forsker Synnøve fremveksten av begrepet «arbeidslivskriminalitet» og dets fremtreden i norsk offentlig samtale. Hun har analysert avisinnhold fra årene 2000–2023, og studert hvordan dette nye konseptet forholder seg til tidligere etablerte diskurser om arbeidsutnyttelse av arbeidsinnvandrere.

Nytt Fafo-notat om lønn i allmenngjorte bransjer 2022

Les om og last ned rapporten «Lønn i allmenngjorte bransjer 2022»


Fafo-forskerne Elin Svarstad og Bjorn Dapi har analysert lønn i allmenngjorte bransjer i 2022 på oppdrag fra Arbeidstilsynet. Kartleggingen er en oppdatering av tidligere analyser Fafo har gjennomført.

Ny dansk rapport: Seks av ti ukrainere ønsker å bli boende i Danmark

Seks ud af ti ukrainere ønsker at blive boende


Mange ukrainske flyktninger har fått en hverdag i Danmark og har det bedre. Seks av ti ukrainere ønsker derfor å bli her, selv når krigen som Russland startet da de invaderte Ukraina for to år siden er over. Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet

Ny Fafo-artikkel om rammene for arbeidslivspolitikk ved ulike EU-tilknytninger

Ny artikkel: Innenfor eller utenfor: Rammene for arbeidslivspolitikk ved ulike EU-tilknytninger


I debatten om Norges EU-tilknytning har konsekvensene for arbeidslivspolitikken stått sentralt. Denne artikkelen beskriver først hva striden om arbeidslivsregulering innenfor EØS har dreid seg om. Deretter drøftes hvordan de mest aktuelle alternativene til EØS-avtalen – en britisk-inspirert frihandelsavtale for industrivarer («norxit») og EU-medlemskap – kan påvirke rammene for den nasjonale arbeidslivspolitikken.

Revisjonsrapport: Knapt noen påviselig effekt av EUs anskaffelsesdirektiv

Revisjonsrapport: Knapt noen påviselig effekt av EUs anskaffelsesdirektiv


En knusende dom rettes fra EU-revisjonen etter å ha ettergått i sømmene om EU-direktivene om offentlige anskaffelser fra 2014 har svart til forventningene. Flere av målene er ennå ikke nådd, samtidig som innføringen av de nye regelverket ikke har hatt noen påviselig effekt. Det er for øvrig dette regelverket dagens norske anskaffelsesregler også er tuftet på.