Ny Fafo-rapport om reguleringer for utsendte arbeidstakere
Hvilke vilkår som kan pålegges arbeidsgivere som sender arbeidstakere til Norge for å jobbe, har vært omtvistet i etterkant av EUs østutvidelse i 2004. Fafo-forskerne Kristin Alsos og Anne Mette Ødegård har kartlagt nasjonale reguleringer, spesielt for reise, kost, losji og godtgjørelser i elleve EU-land.
Nytt faktaflak: Endringer for luftfart i utlendingsforskriften
Utlendingsforskriften har siden sommeren 2016 åpnet for bruk av personell fra land utenfor EØS på norske fly. Forskriftsendringen er en del av en pågående utredning om hvordan globalisering og økt konkurranse påvirker den sivile luftfarten. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese mer om endringene.
Fafo-forsker Jon Horgen Friberg med to artikler om arbeidsmigrasjon
Jon Horgen Friberg har skrevet artikkel sammen med Arnfinn H. Midtbøen, med tittelen "Ethnicity as skill: immigrant employment hierarchies in Norwegian low-wage labour markets". Medforfatter på den andre artikkelen, "Deskilling revisited: Labour migration, neo-Taylorism and the degradation of craft work in the Norwegian construction industry", er Hedda Haakestad.
Nytt faktaflak: Europeisk plattform mot svart arbeid
EU lanserte i mai 2016 en europeisk plattform for å styrke medlemslandenes innsats mot svart, grått og uformelt arbeid. Norge deltar som observatør. Plattformen skal være en møteplass og en ressursbank. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese mer om plattformens mål og arbeid.
5. og 6. des: Deloitte seminar om utenlandsk arbeidskraft i Norge
– Det er mye å passe på, både med tanke på rapporteringsforpliktelser og solidaransvar for den norske bedriften som bruker utenlandske ansatte og gir oppdrag til utenlandske firmaer, sier Merete B. Odland i Deloitte. Derfor kjører Deloitte seminar i Haugesund 5. desember og i Stavanger 6. desember.
Temanotat om den faglig politiske situasjonen i Polen
Et nytt temanotat fra LOs internasjonale avdeling omhandler polsk fagbevegelse. Notatet, som er forfattet av Robert Hansen, tar for seg historikk, fagbevegelsen i dag, organisasjonsgrad og den politiske situasjonen.
Nytt faktaflak: Bemanningsbransjen
Fafo Østforum har laget et faktaflak om bemanningsbransjen. Om lag 1,5 prosent av årsverkene i Norge utføres av innleid arbeidskraft. De siste årene har arbeidsinnvandrere utgjort en stadig større andel. Deler av fagbevegelsen har tatt til orde for forbud mot bemanningsbyråer på byggeplasser i Oslo-området. Regjeringen har foreslått et nytt regelverk med mål om å begrense bruken av innleie. Statssekretær Morten Bakke presenterer forslagene på Fafo Østforum seminaret 26. oktober.
Utredning: EØS-rettens betydning i norske farvann
– EØS-retten er ikke til hinder for at det stilles krav om at arbeidstakere på fartøyer i norske farvann tilstås norske lønns- og arbeidsvilkår. Det gjelder både mannskap på fartøyer som benyttes i tilknytning til petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel, og mannskap på fartøyer som benyttes i fiskeri- og fiskeoppdrettsvirksomhet. Det er konklusjonen i en utredning Finn Arnesen og Tarjei Bekkedal har gjort på oppdrag fra Sjømannsorganisasjonene.
Polske migranters fortellinger om arbeid, tilhørighet og posisjonering
Polsk arbeidsmigrasjon til Norge etter EU-utvidelsen i 2004 er utgangspunktet for en fersk avhandling i filosofi av Linda Marie Dyrlid. Den overordnede problemstillingen til forfatteren er: Hvordan forstår og håndterer polske menn og kvinner sin situasjon som arbeidsmigranter i en norsk kontekst?
Nytt Fafo-notat om elektrobransjen
I dette notatet beskrives tilstand og utviklingstrekk ved sysselsetting og lønn i elektrobransjen fra begynnelsen av 2000-tallet og fram til 2013/2014. Andelen arbeidstakere med innvandringsbakgrunn i elektrobransjen har økt over tid, fra 2 prosent i 2001 til 12 prosent i 2013.