Debatt: – Å anta at man på kort varsel kan gå inn som sesongarbeidere, er en underkjennelse av kompetansen i moderne industri

  • 03. februar 2021

– Skreien er på vei, mens sesongarbeiderne som fiskeindustrien trenger ikke slipper inn i landet. 200.000 nordmenn uten arbeid og det har fra flere hold blitt foreslått at det er disse fiskerinæringen bør engasjere. Det kan høres ut som en god løsning, men fullt så enkelt er det ikke. Norsk fiskeindustri er blitt svært avansert, skriver Kathrine Tveiterås, dekan ved fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, Universitetet i Tromsø.

– Å anta at ansatte i reiseliv, uteliv og handel på kort varsel kan gå inn som sesongarbeidere, er en underkjennelse av hvilken kompetanse som kreves for å drive moderne industri. 

–  På lengre sikt kunne vi sett på mulighetene for omskolering, for eksempel basert på intensivkurs og kompetanseoverføring, som et ledd i å sørge for full utnyttelse av arbeidskraft og at ingen går ut på dato. Slike tiltak vil imidlertid ikke løse utfordringene med sesongarbeid i det norske arbeidsmarkedet, skriver Kathrine Tveiterås.

Ls hele debattinnlegget: – Koronamølja byr på utfordringer som må løses (Fiskeribladet, 03.02.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet

Mer om tema

Besøk oss

Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli, Johanne Stenseth Huseby og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Telefon: 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten


Copyright © 2023 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli | Programmering: Ørnulf Bratlie