Skip to main content
 

Fiskekjøper: – Et paradoks at vi kan ansette folk fra kommuner sør i Norge med høyt smittetrykk, men ikke fra Lituaen

25. februar 2021

– Man kan ikke bare ta en servitør fra Grünerløkka og få han til å kjøre en flekkemaskin, sa Geir Børre Johansen i Røst sjømat. Men kokken fra samme sted er han godt fornøyd med.

NRK skrev i slutten av januar om fiskeribedrifter i Lofoten. De var bekymret etter at regjeringa stengte grensa for utenlandsk arbeidskraft.

Fiskekjøper Geir Børre Johansen i den smittefrie lofotkommunen Røst ventet flere sesongarbeidere fra Litauen, men regjeringen stengte grensa for alle som ikke bor i Norge.

Røst Sjømat har nå syv norske arbeidere. Flere er «ferskinger» i yrket av de nå totalt rundt 30 ansatte. Blant annet har han fått inn nettopp en person fra Grünerløkka. Han kjører ikke flekkemaskin, men gjør en god jobb på sløyelinja, forteller Johansen.

– Det er en kokk som vi har fått inn, forteller han.

Fremdeles mangler de noen folk med spesialkompetanse, men Johansen gir uttrykk for en viss optimisme for fremtida. Selv om han er fornøyd med interessen fra mennesker bosatt i Norge synes han samtidig det er et paradoks:

– At vi kan hente inn folk fra kommuner sør i Norge med høyt smittetrykk, men ikke fra Litauen.

 

Hos Saga Fisk i Svolvær sier daglig leder Nora Falch at det har gått greit, rett og slett fordi det ikke har vært noe særlig med fisk.

Hun sier de har opplevd stor interesse fra mennesker bosatt i Norge, og at de har ansatt rundt 15 personer.

Hun tror løpet er kjørt nå, for å få inn utenlandske arbeidere.

– Skulle de få slippe inn 1. mars, er de uansett ikke i gang før vi er halvveis i mars. Men vi må se lyst på fremtida og håpe det blir en bra sesong etter hvert.

Les hele saken: Geir Børre fikk ikke tak i servitør fra Grünerløkka – men han fikk tak i en kokk (NRK Nordland, 25.02.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet