Fiskeribladet mener: – Fiskeindustrien har selv ansvaret for det dårlige ryktet

  • 07. februar 2021

–  Norsk fiskeindustri klager over at de har et dårlig rykte, og mener nordmenn flest ikke forstår kompleksiteten i å drive med fisk. Industrien har helt rett i at det ikke er bare å sette nordmenn til å bearbeide fisken, men det dårlige ryktet er de skyld i selv. De siste årenes avsløringer rundt sosial dumping og uholdbare levevilkår for arbeiderne må industrien ta ansvar for.

Utdrag fra artikkelen:

Etter at regjeringen stengte grensene har det vært et veldig søkelys på fiskeindustrien. Dette har spesielt vært knyttet til skreisesongen, og konsekvensene av å ikke ha nok arbeidskraft i fiskeværene. De fleste norske fiskemottak er nemlig avhengig av utenlandske arbeidere.

Det er to aspekter som er aktualisert i denne debatten. For det første at det ikke er flere nordmenn som jobber i industrien, samt at nordmenn heller ikke får jobb industrien nå som situasjonen er så prekær.

Det er overraskende at ikke flere forstår at fiskeindustrien har behov for både kvalifisert og stabil arbeidskraft. Derfor begynte mottakene i regionen allerede i fjor å planlegge for årets drift. Da er det plutselig ikke mange ledige jobber nå.

Å drive sløyemaskiner og filetkniven er heller ikke for hvermannsen, selv om statsminister Erna Solberg (H) mener landets arbeidsledige i restaurantbransjen kan gjøre jobben. Der tar hun feil. Det nytter nemlig ikke bare å begynne å filetere fisk.

Det er likevel problematisk at ikke næringen og industrien lykkes bedre med å skape helårige arbeidsplasser.

Les hele saken: Fiskeribladet mener: Fiskeindustrien har selv ansvaret for det dårlige ryktet (Fiskeribladet, 07.02.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet

Besøk oss

Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli, Johanne Stenseth Huseby og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Telefon: 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten


Copyright © 2023 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli | Programmering: Ørnulf Bratlie