Skip to main content
 

Fiskeindustrien fortviler over stengte grenser – mister arbeidskraft fra utlandet

10. februar 2021

Grensene inn til Norge er stengt ut februar. Fiskeribedriftene i Lofoten var allerede hardt rammet. – Vi er fullstendig avhengig av sesongarbeiderne våre. De har vært hos oss i nesten 20 år og er fagarbeidere som gjør helt spesielle funksjoner, sier Geir Børre Johansen i Røst Sjømat til NRK. 

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen argumenterer for at Norge står overfor en svært alvorlig situasjon, og at regjeringen forsøker å kontrollere en veldig smittsom variant av viruset. Han kommenterer to tiltak:

  • Næringskritisk personell kan slippes inn. I utgangspunktet er ikke sesongarbeiderne definert som strengt nødvendige samfunnskritiske arbeidere, men det vil bli åpnet for at bedriftene kan søke om unntak. Denne ordningen skal være på plass 20. februar.
  • For å øke tilgangen på innenlandsk arbeidskraft foreslår regjeringen en midlertidig ordning der dagpengemottakere som tar seg jobb som sesongarbeider kan føre halvparten av timene de jobber på meldekortet.

Geir Børre Johansen i Røst Sjømat er derimot ikke enig i at dette er en god løsning.

– Vi har folk som har jobbet her i ekstremt mange år. Så skal nye få femti prosent mer lønn enn dem? Hvilket utslag vil det gi? Det er ekstremt dårlig lagt opp.

Les hele saken: Fiskeindustrien fortviler over stengte grenser: – Vi er blitt et offer (NRK Nordland, 10.02.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet