koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Aibel sender hjem utlendinger, men foreløpig er ingen permittert


Aibel AS er blant selskapene som er truffet med full tyngde av virus og oljeprisfall. – Vi har flere hundre i karantene, og svært mange utenlandske arbeidere. De fleste av disse er nå i ferd med å bli sendt hjem. Vi har foreløpig ikke tatt noen endelig avgjørelse angående permitteringsvarsel, sier kommunikasjonsdirektør Mona Winge. Aibel AS er en av Norges største aktører innen prosjektering, nybygg, vedlikehold og oppgradering i olje- og gassindustri.

(Energi24.no, 15.03.20)

Koronaviruset: Hva skal polske arbeidere i Norge gjøre nå?


Karantenebestemmelser og utsiktene om permitteringer i byggebransjen gjør utenlandske arbeidere kjempeusikre på den nye situasjonen, og frykter for jobbene sine. Polsktalende Justyna Skarø ved Fellesforbundets avdeling 765 i Trondheim forteller at avdelingen opplever et rush av henvendelser.

(FriFagbevegelse, 14.03.20)

Koronavirus: Utenlandske arbeidstakere i landbruket


Det er mange utenlandske arbeidstakere i landbruket, deriblant mange sesongarbeidere. Reisende til Norge må i 14 dagers hjemmekarantene. Utlendinger som kommer hit for å jobbe, vil ha krav på lønn i karanteneperioden. Staten har mulighet til å nekte innreise.

(Norges Bondelag, 14.03.20)

Aker Solutions og Kværner sender hjem utenlandske arbeidere som følge av koronatiltak


Aker Solutions sender hjem utenlandske arbeidere fra sine verft i Egersund og Sandnessjøen, skriver Stavanger Aftenblad. I tillegg skriver Sysla at Kværner på Stord sender hjem 1100 utenlandske arbeidere som følge av de nye koronatiltakene.

(Energi24.no, 14.03.20)

Koronavirus: Norske byggeplasser kan bli tømt for utenlandske arbeidere


Leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet tror norske bygge- og anleggsplasser etterhvert vil kunne bli tømt for utenlandske arbeidere. Utenlandske arbeidere på rotasjonsordninger blir hardt rammet av de nye smittevernstiltakene.

(FriFagbevegelse, 13.03.20)

Mindre jakt på a-krim de neste ukene


Arbeidstilsynet innstiller tilsyn under korona-krisa. Arbeidstilsynet er en av de sentrale etater i a-krimarbeidet, og kutt i tilsynene vil også ramme arbeidet mot a-krim.

 

(FriFagbevegelse, 13.03.20)

Koronavirus setter stopper for muntlig stortingshøring om anleggsbransjen


Stortinget har valgt å avlyse den planlagte høringen om norsk anleggsbransje 26. mars. – Jeg antar det blir en skriftlig høring, men det er ikke endelig bestemt enda, skriver Siv Mossleth i en e-post til Byggeindustrien.

(bygg.no, 13.03.20)

Utenlandsk arbeidskraft må informeres om karantenevilkår


– Kommunen anbefaler at de som har inngått avtale med utenlandsk arbeidskraft å ta kontakt for å sjekke reisevilkår i eget land og for å gjøre oppmerksom på karantenevilkår i Norge.

Det skriver Stor-Elvdal kommune i sin informasjon om koronasituasjonen.

(Stor-Elvdal komune, 12.03.20)

Arbeidstilsynet avlyser tilsyn og SUA stenges


For å forhindre ytterligere smitte av koronaviruset innfører Arbeidstilsynet hjemmekontor for sine ansatte og begrensninger i fysiske tilsyn. - Vi gjør dette både for å forebygge at noen av våre ansatte skal spre smitte og at de selv skal risikere å bli smittet, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim. Dette innbører blant annet avlysing av de fleste planlagte fysiske tilsyn, og at Senter for utenlandske arbeidstakere (SUA) stenges, men vil være tilgjengelig på telefon på eget nummer.

(Arbeidstilsynet, 11.03.20)

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie