I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Britiske jobbsøkere reagerer: Bønder vil ha billig, utenlandsk arbeidskraft
Flere britiske jobbsøkere skal ifølge avisa The Guardian ha uttrykt sinne over påstander om at de er for late eller for kresen til å ta jobber i landbruket, og hevder at bønder favoriserer billig, utenlandsk arbeidskraft.
Norsk matimport avhengig av vellykket koronainnsats i 150 land
I fjor importerte Norge mat fra 150 land. I mange av dem herjer nå koronaen. Det skaper bekymring både hos matimportører og norske bønder. – Både våre norske og utenlandske produsenter er bekymret for hvordan de skal skaffe nok kvalifisert arbeidskraft til å så, produsere, høste og pakke produktene som står for døren de neste månedene, forteller Pia Gulbrandsen, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama Gruppen AS.
Debatt: Rettferdig betaling til bonde og arbeider
– Norske arbeidsfolk har ikke erfaring med jordbruksarbeid og krever forståelig nok kanskje 25 kroner mer per time enn dagpenger. Vietnamesere, ukrainere og øst-europeere gjør jobben. Koronapandemien medfører kritisk behov for arbeidskraft. Det gjelder Norges matforsyning. Det trengs folkeopplysning og alliansebygging for en ny jordbrukspolitisk kurs, skriver Per Olaf Lundteigen, stortingsrepresentant for Senterpartiet.
Frankrike ber om kabotasjestopp
Frankrike ber om seks måneders suspensjon av kabotasjeregelverket med bakgrunn i «alvorlige markedsforstyrrelser». Men Tyskland støtter ikke forslaget. «Hvordan skal Tyskland som stor eksportnasjon kunne forby at utenlandske transportører operer lovlig i landet, når vi samtidig er helt og holdent avhengig av utenlands arbeidskraft for produksjonen?», er holdningen derfra.
– Arbeidsministeren må sørge for at Arbeidstilsynet kommer seg ut i felten igjen
Mer tilsyn må til for å bekjempe koronakriminalitet og utnyttelse av sårbare arbeidstakere, mener både nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad og NTL-leder Kjersti Barsok. – Det er en del utenlandske arbeidstakere som verken kan eller vil reise hjem på grunn av karantenebestemmelsene. De befinner seg i en situasjon der det er enda lettere å utnytte dem, sier Krogstad.
– Matforsyningen til Norge har hittil fungert godt og markedene har vært åpne
Landbruksdirektoratet overvåker forsyningssituasjonen i Norge og inn til landet. Direktoratet skriver at tiltak som er iverksatt for å sikre sesongarbeidskraft (forlenget opphold, fritak for bortvising for arbeidere fra EØS, redusert timeføring for de i permisjon) reduserer utfordringen med mangel på arbeidskraft i grøntsektoren. Arbeidsintensive frukt-, bær- og grønnsaksprodusenter har uttalt at de også ønsker seg tilgang på sesongarbeidere fra land utenfor EØS-området.
Stortinget vil gi dagpenger til utenlandske «spesialister»
«Spesialister» fra land utenfor EØS-området får ikke får lov til å arbeide med noe annet og/eller ta jobber hos andre bedrifter enn den jobben de er her for. De anses derfor ikke som «reelle arbeidssøkere» og har ingen rett på dagpenger. NRK har spurt partiene på Stortinget hva de mener om saken. Rødt, SV, Ap, Venstre, KrF og Høyre sier at de vil endre regelen og sikre denne gruppen inntekt i koronakrisen.
En rekke varer og tjenester kan bli dyrere etter koronakrisen
Import av varer og tjenester kan bli dyrere som følge av koronakrisen. Norsk Bondelag tror dessuten at norskprodusert mat, inkludert frukt, grønt og kjøtt, kommer til å bli dyrere. – Årsaken til det er ekstraordinære kostnadsøkninger både hos foredlingsindustrien og bonden som følge av koronasituasjonen, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.
Polske arbeidere har reist hjem på grunn av koronaen
Fellesforbundet har gjort en undersøkelse blant sine polske medlemmer som viser at halvparten av de spurte ikke er i Norge, men befinner seg i Polen. – Disse trengs for å gjøre en god jobb i Norge, sier lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum. Av verftsarbeiderne er hele 88 prosent i Polen. Ni av ti polakker i denne bransjen er enten permittert eller arbeidsledig. Undersøkelsen presenteres på et webinar i regi av Fafo Østforum torsdag 23. april.
– Grøntnæringen klarer seg ikke med norsk arbeidskraft alene
Mange faste utenlandske sesongarbeidere kommer ikke til Norge i sommer. I stedet søker hundrevis av permitterte på ledige jobber i landbruket. 2.200 har så langt registrert seg og kan ta sesongjobber gjennom Norsk landbrukstjeneste. Men det er ikke nok med norsk arbeidskraft. Det haster med å hente flere fra utlandet, varsler Gartnerhallen.
Nordisk samarbeidsprosjekt vil ha dine ideer til matpolitikk i kjølvannet av koronakrisen
Tomme hyller i matbutikken, mangel på sesongarbeidere i landbruket – men også mer hjemmedyrking og nye initiativer. Nordic Food Policy Lab innleder nå en rekke samtaler for å inspirere til en mer bærekraftig matpolitikk i kjølvannet av koronakrisen.
Debatt: – Øking av allmenngjort minstelønnssats bør inngå i krisepakke
Bøndene mangler sine utenlandske sesongarbeidere, og timelønnen er for lav for arbeidstakere bosatt i Norge. Debatten fortsetter:
– Det innlysende svaret er å tilby en konkurransedyktig lønn som arbeidstakere bosatt i Norge kan leve av. I denne spesielle situasjonen bør en økning av de allmenngjorte minstelønnssatsene kunne fases inn i forbindelse med krisepakkene, skriver representanter fra Fellesforbundet og LO Innlandet.