I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Ber regjeringen fremme en sak om skjerpede seriøsitetskrav i offentlige anbud
Fire stortingsrepresentanter fra Ap mener det må gjøres grep som sikrer at seriøse håndverksbedrifter som baserer driften sin på kompetanse, redelighet og egne faste ansatte, ikke blir tapere i konkurransen om oppdrag både i privat og offentlig sektor.
Sesongarbeidere fra tredjeland får reise inn i Norge
– Jeg er glad for at vi nå vil få gjort endringer i regelverket som innebærer at sesongarbeidere fra land utenfor EØS som skal arbeide i landbruket, kan komme til Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). Dette er viktig for næringene våre. Det er mange produsenter som i mange år har benyttet seg av sesongarbeidere fra tredjeland.
Påla utenlandske arbeidere karantene
Politiet opplyser at de har vært på en byggeplass i Sykkylven og kontrollert to utenlandske arbeidere. Politiet mener de ikke har overholdt karantenebestemmelsene, og blir anmeldt for dette. De er nå pålagt karantene.
Endringer i dagpenge- og utlendingsforskriften for permitterte faglærte utlendinger
Arbeids- og sosialdepartementet foreslår midlertidige endringer i dagpenge- og utlendingsforskriften for faglærte utlendinger som er permitterte under covid-19-pandemien. Høringsfristen er 8. mai.
Derfor er gartnerier avhengig av utenlandsk arbeidskraft
Skarstad Gartneri i Kongsvinger har ansatte fra Litauen – dét ble problematisk da Norges grenser stengte i mars. I tillegg sluttet fly og båter å gå. Landbruksarbeid er tungt kroppsarbeid til ukurante tider, for oppgavene er ofte avhengig av været og det krever fleksibilitet fra de ansatte. Mange nordmenn har ikke så lyst til å jobbe med slike vilkår, sier Skarstad Gartneri, men de håper nå at ungdommer og permitterte vil bidra for å bevare landbruket.
Kommentar: – Dårleg løn er verdas takk
– Jordbruksarbeiarar tener ikkje godt i Noreg, heller. Årsaka kan vera at det generelt er dårleg inntening i jordbruket. Skal jordbruksarbeidaren tene meir enn 123 kroner per time, må me vera villige til å betale meir for maten. Det trengst eit nytt, globalt matsystem som legg ein annan kurs enn sosial dumping av bønder og arbeidarar, skriver Hilde Lysengen Havro.
Kraftselskaper fremskynder byggeprosjekter
Nettselskaper og kraftprodusenter flere steder i Norge fremskynder bygge- og vedlikeholdsprosjekter for å holde samfunnshjulene i gang og beredskapen oppe. – Norske myndigheter har heldigvis lettet på innreisereglene for utenlandsk arbeidskraft, slik at nødvendig teknisk personell kan komme til Norge for å fullføre prosjekter, sier adm.dir Knut Kroepelien i Energi Norge.
Fitjar taper 100.000 dagen på manglende arbeidskraft
Fitjar Mekaniske Verksted sliter med å ferdigstille båter uten polske arbeidere. – Byggingen blir ikke effektiv når vi mangler folk, og det koster, sier verftsdirektør Hugo Strand til E24.
Videoreportasje: Bærbønder gruer seg for å ta imot sesongarbeidere
Mangelen på sesongarbeidere og korona-sikkerheten skaper en tvist for bærbøndene i Sogn: – Det er ingenting vi kunne tenke oss mer enn å levere bær – men ikke til enhver pris. Vi må tenke på sikkerheten til dem som vi har ansette, sier en bærbonde til TV2. Vik kommunes folketall øker med rundt 20 prosent når de normalt huser mellom 500 og 600 sesongarbeidere.
Varsler økt korona-kontroll av bedrifter
– Vi mistenker at flere aktører benytter coronakrisen til å bryte regelverket og utnytte ansatte. Når Arbeidstilsynet ikke er ute, er det en del av de mest useriøse og kriminelle som føler de har friere spillerom, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
– Det må lønne seg å jobbe i norsk matproduksjon
Det er en grunn til at det stort sett er utlendinger som jobber på norske gardsbruk. Det er den lave lønna. Per Olav Lundteigen (Sp) og Jørn Eggum (Fellesforbundet) er helt enige om det. Også om at det er en dårlig idé å løse korona-krisa med dagpenger.
Arbeidstilsynet trapper opp tilsynsaktiviteten
Siden koronatiltakene i Norge ble innført 12.mars, har Arbeidstilsynet kun gjennomført nye tilsyn der det er fare for liv og helse. Nå trapper Arbeidstilsynet opp tilsynsaktiviteten igjen. Inspektørene skal fortrinnsvis gjennomføre tilsyn som kan gjøres utendørs. Det er særlig a-krimtilsyn og tilsyn i bygg og anlegg, bergverksdrift og utvinning og jordbruk og skogbruk som er aktuelle.