I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Sesongarbeidere fra Asia tilbake på norsk jord
I dag ankom 150 vietnamesere Oslo lufthavn. De skal jobbe på fem norske bær- og grønnsaksåkre. Bøndene ønsker de utenlandske arbeiderne velkomne tilbake. Likevel er allerede jordbærsesongen preget av koronatiltakene.
Kommentar: Pølsemaker, pølsemaker – hvor har du gjort av deg?
– Vi må satse på teknologiutvikling og kompetansebygging framfor rekruttering av billig utenlandsk arbeidskraft. Koronakrisen har vist oss at det å være avhengig av utenlandsk og midlertidig arbeidskraft er en strategi som blir utfordrende og vanskelig når grensene stenger, skriver Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
Frykter oppsigelser og økt kabotasje i turbussbransjen
Utenlandske turbussoperatører som bedriver kabotasje er allerede et stort problem i Norge, men Yrkestrafikkforbundet (YTF) frykter at det kan bli økende i tiden fremover. Som følge av koronaepedimien har aktiviteten på turbusser sunket drastisk, og YTF frykter det kan føre til både oppsigelser og konkurser, noe som vil gi utenlandske selskaper som ikke følger norsk lovgivning større dominans i markedet.
Ber om lavere visumavgift og unntak fra seks-måneders-regelen for tredjelandsarbeidere i jordbruket
Norges Bondelag med flere ber i et felles brev til justis- og beredskapsdepartementet om midlertidig forskriftsendring grunnet koronasituasjonen og behovet for utenlandsk arbeidskraft i grøntsektoren. Departementet bes vurdere følgende forhold på nytt; gebyr for visum betales kun en gang (selv ved forlengelse av opphold) og at regelen om at sesongarbeidere må være ute av landet i seks måneder endres midlertidig.
Ny eID gjør at utenlandske arbeidstakere kan søke dagpenger fra hjemlandet
– Koronakrisen har digitalisert Norge i rekordfart. I dag har vi lansert MinID Passport som vil hjelpe mange av våre utenlandske arbeidstakere i en vanskelig tid, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. EØS-borgere som er koronapermittert fra jobb i Norge kan nå logge seg på fra sitt hjemland og søke om dagpenger.
Ny norsk app skal løse ID-floke for arbeidere fra EU/EØS med jobb i Norge
Mange utenlandske arbeidere som har reist hjem fra Norge sliter med å få dagpenger. Digitaliseringsdirektoratet har i samarbeid med Skatteetaten, Nav og Nets funnet en løsning på identifiseringsknipen: en banebrytende app. Men foreløpig fungerer løsningen kun for arbeidere registrert inn etter 2017.
Våronna med permitterte gikk bra. Men til innhøstingen trengs erfarne sesongarbeidere fra utlandet
Permitterte nordmenn har bidratt i våronna hos grønnsaksbonden Bernt Freberg. – Nordmenn gjør en like bra jobb som utenlandsk arbeidskraft. Utfordringen er, at mens utlendingene har fullt fokus mens de er her, er mange permitterte nordmenn på vei tilbake i jobb. Det gir ikke forutsigbarhet, sier Freberg.
Da Norge ble stengt ned, ble polske arbeidere informert på norsk
Da Norge ble stengt ned 12. mars, og mange polske arbeidere ble permittert og reiste hjem til Polen, satte Agnieszka Wyrzycka seg ved PCen og begynte å oversette. I dagene som fulgte var Facebook-gruppa «Pracownik w Norwegii - informacje, przepisy, porady», den viktigste kilden for informasjon om det norske velferdssystemet for polakker i Polen.
Jordbærbønder leier fly og henter arbeidere fra Vietnam
Flere steder i landet står jordbæråkrene modne og klare til å bli plukket. Men på grunn av koronastengte flyruter har det vært vanskelig å få på plass gjestearbeiderne fra Øst-Asia. Bare i Viken fylke er det behov for rundt 3000 gjestearbeidere for å komme i mål. Fire bønder tok saken i egne hender da det ikke gikk rutefly fra Asia som kunne frakte jordbær- og grønnsaksplukkere til åkrene på Østlandet.
Abeidstillatelser for sesongarbeidere i landbruket
Ved behandling av visum og arbeidstillatelser for arbeidere fra tredjeland må arbeidsgiverne kontakte politiet for timebestilling for å få effektuert arbeidstillatelsene. UDI melder at de har behandlet hoveddelen av søknader om sesongarbeid for sesongen 2020. Men det er fortsatt mange utfordringer knyttet til om sesongarbeiderne får reise til Norge og det praktiske rundt flytransport.
300 arbeidere får ikke jobbet grunnet karantenereglene
Sts Gruppen i Bergen har 309 utenlandske arbeidere som pendler mellom hjemlandet og arbeidsstedet. Nå får ikke Sts Gruppen brukt dem på grunn av karantebestemmelsene i forbindelse med koronakrisen. Det skaper utfordringer for bedriften, som arbeider med isolasjon, stillas og overflatebehandling på plattformer og anleggsområder. I tillegg til karantereglene er de utenlandske arbeiderne bekymret for når de er tilbake i jobb og når de får utbetalt penger.
Aibel i Haugesund har sendt hjem 400 utenlandske verftsarbeidere
Offshore-aktiviteten til Aibel har blitt langt lavere. Det har gjort at Aibel har sendt hjem 400 utenlandske arbeidere fra verftet og hentet offshore-personell inn på verftet.