I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Industri Energi krever kompensasjon til utenlandske oljearbeidere i karantene uten lønn
Mange utenlandske oljearbeidere sitter i karantene i Norge uten lønn før de kan reise ut på jobb på sokkelen. Arbeidsgiver dekker kost og losji, men de ansatte må bruke fritiden sin på karanteperioden. Industri Energi har løftet saken til LO.
Fra 1. juni åpnes det for arbeidsreiser til og fra alle de nordiske landene
Fra og med mandag kan folk gjennomføre jobbreiser i hele Norden, på samme vilkår som vi har for Sverige og Finland, som har vært unntatt karanteneplikt når de har krysset grensen. – Dette dreier seg om å ta arbeidshverdagen sakte, men kontrollert, tilbake. Ikke alle møter, forhandlinger og avtaler kan gjøres digitalt, sier næringsminister Iselin Nybø.
NHO: – Håper regjeringen åpner for jobbreiser også utenfor Norden
– Mange av våre bedrifter har hatt problemer med at ansatte må sitte i reisekarantene når de kommer til Norge, sier Nina Melsom, NHOs direktør for arbeidsliv. NHO er derfor glade for at regjeringen nå åpner for at arbeidere slipper karantene i Norden. Melsom sier at de også håper regjeringen kan åpne for jobbreiser utenfor Norden i land som har smittesituasjonen under kontroll.
Utenlandske beboere får reise fra Svalbard likevel
De mange utenlandske beboerne på Svalbard følte seg nærmest fanget. Nå endrer regjeringen reglene, og gjør det mulig for dem å reise til fastlandet likevel.
Utenlandske permitterte hotellansatte følte seg presset til gratis dugnadsarbeid
Da regjeringens tiltak mot koronaviruset trådte i kraft, måtte Hankø Hotell & Spa utenfor Fredrikstad permittere de ansatte. Ifølge Aftenposten ble minst ti utenlandske arbeidere igjen på øya, og etter én uke fri ble de innkalt til møte med hotelleieren. Flere av arbeiderne har fortalt Aftenposten at de følte seg presset til å jobbe opptil 70 timer gratis. Det ble kalt dugnad.
Debatt: – UDI prioriterer sesongarbeidere høyt
– De nødvendige endringene i regelverket kom på plass 12. mai, slik at sesongarbeidere i landbruket fra land utenfor EU/EØS nå kan reise inn til Norge. UDI har mange søknader til behandling, og sesongen er allerede i gang for store deler av landbruket. Vi prioriterer derfor behandlingen av disse sakene høyt og jobber med å tilrettelegge og gjennomføre en rask saksavvikling. skriver Christiane Heffermehl Lange, enhetsleder i oppholdsavdelingen i UDI.
– Dugnadsretorikken ødelegger muligheter for bedre lønninger i jordbruket
Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen ba partene i arbeidslivet om å reforhandle de allmenngjorte tariffavtalene slik at det lønner seg å jobbe i jordbruk og gartneri i stedet for å få dagpenger. Men slik gikk det ikke. Forfatter og tidligere landbruksforsker Svenn Arne Lie mener jordbrukets organisasjoner har skuslet bort muligheten til å øke lønningene for sesongarbeidere under korona-krisa.
NNN: Vi bør øke norsk matproduksjon og lønna og statusen til de ansatte
–Vi har fått oss en lærepenge når vi nå ser hvor avhengige vi har blitt av utenlandsk arbeidskraft, sier Anne Berit Aker Hansen, lederen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Hun vil ha økt matproduksjon. Hun vil ha mer støtte til norske bønder for at de skal produsere mer meieriprodukter, bær og grønnsaker. Og hun ber bedrifter om å gå ut og rekruttere flere norske hender.
BNL: – EØS-borgere bør gis samme unntak som pendlere fra Sverige og Finland
Regjeringen vurderer oppmykning av innreisekarantenereglene for arbeidsreiser fra Norden fra 1. juni og 20. juli fra andre land.
– Byggenæringen kan ikke vente til langt ut på sommeren. Karanteneplikten skaper store utfordringer for mange bedrifter. EØS-borgere bør gis samme unntak som pendlere fra Sverige og Finland, sier Jon Sandnes, adm.dir i BNL.
Norske bærplukkarar får både lønn og trygd
Stimuleringspakke gjer at norske bærplukkarar kan få lønn og trygd på same tid. – Diskriminering på det verste, seier Fellesforbundet. – Denne type forskjellsbehandling er ikkje bra, seier Eystein Reme, som er bærbonde i Innvik. Han skjøner det godt om dei utanlandske arbeidarane synest det er «demotiverande» å få dårlegare betalt enn sidemannen.
Oljearbeidere på norsk sokkel, bosatt i utlandet – må bruke fritiden i karantene
Gonzalo Pizarro fra Stavanger bor i Spania og må sitte i karantene før han kan dra ut på jobb på sokkelen. Slik er den nye koronaarbeidsdagen til norske oljearbeidere som er bosatt i utlandet. Kost og losji bekostet av selskapet, men ingen ekstra lønn for å sitte der. I to uker, uten å møte noen. For å få lov til å jobbe i to uker.
Utlendinger «fanget» på Svalbard – risikerer å bli deportert hvis de drar til fastlandet
På grunn av koronareglene risikerer utenlandske statsborgere som bor på Svalbard å bli bortvist fra Norge, hvis de reiser til fastlandet. Men norske turister kan besøke øygruppa fra 1. juni.