I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
På MS «Roald Amundsen» jobbet ansatte fra røde land samtidig som de var i karantene
Hurtigruten har fått sterk kritikk for å la utenlandske ansatte jobbe om bord på MS «Roald Amundsen» samtidig som de var i karantene. Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, begrunnet det i internasjonale regler. Norges Rederiforbund sier at ingen av de andre passasjerskipsrederiene i forbundet lar ansatte ha karantene på skipet.
Leder: Om vi ikke bruker hodet må myndighetene stenge ned deler av landet på nytt
– I Norge har vi etter hvert en stor og innfløkt covid-forskrift. I tillegg gir Folkehelseinstituttet råd, og av og til er det ikke full harmoni her. Noen ser faktisk helt bort fra rådene, som Hurtigruten som satte filippinske ansatte rett i jobb på sine skip og kalte det karantene. Dette skulle vise seg å bli en dyrkjøpt erfaring for Hurtigruten, ikke helt ulikt det som skjedde på norske sykehus da de i sommer satte svenske vikarer rett i jobb. Det er lov å bruke hodet! skriver VG på lederplass.
Ap mener uklarheter i regelverket leder til smitterisiko til sjøs
Inntil nylig kunne selv kelnere fra røde land få karantenefritak på Color Line. Også Hurtigruten har latt ansatte fra røde land gå rett i jobb. Arbeiderpartiet mener uklare retningslinjer må få noe av skylden for smitteutbrudd på skip.
Hurtigruten: Ansatte fra Filippinene gikk rett på jobb
Foreløpig er 37 ansatte på MS «Roald Amundsen» smittet av koronaviruset. Flesteparten av dem er fra Filippinene. Akkurat som flesteparten av de ansatte på skipet kommer fra Filippinene. Et land norske myndigheter har merket rødt i forbindelse med pandemien.
Hurtigruten tjener godt på å hyre sjømenn som jobber for langt under norsk lønnsnivå: Tror luselønn sprer smitte
Mannskapet på koronaskipet MS Roald Amundsen er hentet fra Filippinene og jobber for en brøkdel av norsk lønn. SV-topp tror lavlønnsavtaler kan øke smittefaren.
Kronikk: Hvor går de etter korona?
– Færre gårdsbruk benyttet seg av utenlandsk arbeidskraft i 2019 sammenlignet med tidligere år. Hvorfor det? Og hvordan vil koronaen påvirke bøndenes bruk av arbeidskraft på lengre sikt? Nedgangen i bruk av utenlandsk arbeidskraft skyldes flere forhold. En av de viktigste årsakene er en økt konkurranse om arbeidsinnvandrernes arbeidskraft, skriver Alexander Zahl-Thanem, forsker i Rurali.
Regjeringen: – Åpner ikke for tredjeland nå
– Smittespredningen i Norge er lav. Hvis vi åpner grensene mot flere land, øker risikoen for import av smitte. Regjeringen vil vurdere smittesituasjonen nøye før det eventuelt blir aktuelt å åpne grensene for tredjeland (land utenfor EU/EØS), varsler regjeringen. Samtidig kommer et par nyheter: enklere mannskapsbytter på cruiseskp og enklere innreise for forskere.
Danmark: 22 utlendinger tatt med falske arbeidskontrakter
22 østeuropeiske menn og kvinner er arrestert for å ha forsøkt å komme inn i Danmark med falske arbeidskontrakter. De fengslede kommer fra Ukraina, Bulgaria og Polen. På grunn av koronakrisen kan de reisende kun få lovlig adgang til dansk jord hvis de har en gyldig arbeidskontrakt eller kan fremlegge bevis på flere overnattinger.
NHO oppdaterer akrim-veiledningen
Vi står både midt i en koronakrise, og foran sommermåneder med lite tilsyn, som gjør at behovet for veiledning øker, påpeker arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO: – Denne type krise kan gjøre oss ekstra utsatt, både ved at du har kriminelle aktører som kan spekulere i støtteordningene som finnes. Dessuten er det også slik at når vi mennesker er i pressede situasjoner, så kan vi bli fristet til å gjøre ting vi ellers ikke ville gjort, sier hun.
Etterlyser selvberging av arbeidskraft for helsas skyld
Billig arbeidskraft og sosial dumping utgjør en betydelig helserisiko, påpeker et leserbrev i Hamar Arbeiderblad: – Sett fra et helseperspektiv, er det derfor viktig å etablere en helsepersonellberedskap i Norge som er uavhengig av utenlandske vikarbyråer for å opprettholde driften, skriver Jørund Hassel.
Svensk vikarlege testet positivt for koronaviruset etter å ha fått karantenefritak
Sykepleierforbundet og Frps helsepolitiske talsperson mener det bør innføres helsetest av alle innreisende helsearbeidere etter to svenske helsepersonell-vikarer testet positivt for koronaviruset.
Lettelse i innreiserestriksjoner for arbeidsinnvandrere og studenter
Regjeringen gjør endringer i innreiserestriksjonene knyttet til covid-19 som innebærer at det åpnes for innreise for utlendinger med arbeidstillatelse og utenlandske studenter som skal studere i Norge. Fra 1. juli åpnes det dermed for at alle tredjelandsborgere som har fått oppholdstillatelse etter reglene om arbeidsinnvandring kan reise inn i Norge – deriblant faglærte og sesongarbeidere.