I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Lager korona-podcast på polsk
Veiledere ved Caritas ressurssenter har laget en podcast på polsk om aktuelle tema knyttet til koronapandemien.
Det bor over 120.000 polakker i Norge og målgruppen er veldig variert. Temaer i de seks episodene er smittevern, arbeidstakerrettigheter, permittering, NAV-regelverket, krisesituasjoner og hjelp til selvhjelp.
Flerdobling av mennesker som trenger nødhjelp
Mange har mistet deler av eller hele inntekten pga. koronatiltak. Mange opplever en stor krise. De har ikke penger til mat. Frelsesarmeen opplever en flerdobling av mennesker som trenger nødhjelp. De ser særlig en økning av utenlandske arbeidere, folk i serveringsbransjen og barnefamilier.
Koronasituasjonen: Midlertidig lov om innreiserestriksjoner
Justis- og beredskapsdepartementet foreslår en midlertidig lov om innreiserestriksjoner for å begrense smittespredningen av covid-19. Loven skal erstatte nåværende bortvisningsforskrift. Lovforslaget er sendt på høring. Høringsfristen er allerede 20. mai.
Togstans i to minutter – protest mot at regjeringen innfører EUs jernbanepakke 4
Ansatte i jernbanen reagerer på at regjeringen bruker tiden med unntakstilstand på grunn av koronapandemien til å innføre jernbanepakken. Nå lover de aksjoner. Allerede i dag stopper de ansatte togene i to minutter.
Norske arbeidere redder sesongen for tomatprodusent
Da stengte landegrenser og kansellerte flyavganger hindret utenlandske arbeidere å komme seg til Norge, ble arbeidsledige nordmenn redningen for Norges nest største tomatprodusent, Hanasand Gartneri. Av de 50 arbeiderne som nå jobber på gartnerianlegget, er ni norske.
Debatt: Bondens verste fiende
– Svært mange bønder tjener mindre enn minstetariffen til ansatte i landbruket. Altså tjener vi mindre per time enn det utenlandsk arbeidskraft i grønnsaksåkeren får. Den lave lønna til arbeiderne ble slått stort opp, når det ble aktuelt å bruke norsk arbeidskraft til slike jobber. Ja, lønna er så lav at den ikke er til å leve av, blir det sagt. Og den er heller ikke det, i et høykostland som Norge, så hvorfor er det slik? spør skribent og bonde Marianne Dolpen.
Bransjestandard om smittevern på byggeplass og innreisekarantene kombinert med arbeid
– Vi har nå videreutviklet våre smittevernsveiledninger. BNLs smittevernsveileder for byggeplass og veileder for gjennomføring av innreisekarantene i kombinasjon med utførelse av arbeid for utenlandske arbeidstakere har vært i stadig utvikling ut fra utviklingen av krisen. Bransjestandarden for smittevern er i tillegg oversatt til engelsk og polsk, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL
Norges Bondelag ber regjeringen om en koronapakke
– Jordbruket er på mange måter relativt lite berørt av koronakrisen, men grøntnæringen opplever store utfordringer med tilgang på sesongarbeidskraft og medfølgende smittevernkostnader. Videre har prisen på importerte innsatsfaktorer, spesielt til kraftfôr, økt kraftig over kort tid, skriver Norges Bondelag i et brev til Mat- og landbruksdepartemetet.
Vurderer å åpne for arbeidsreiser fra Norden fra 1. juni
I dag la helsemyndighetene frem oppdaterte råd for ferie- og fritidsreiser i Norge. Det er ingen endringer i reglene for utenlandsreiser eller innreise til Norge og karantene. Men justisminister Monica Mæland har gode nyheter knyttet til innreise. – Vi vurderer nå å åpne for arbeidsreiser fra hele Norden fra første juni. I et slikt tilfelle vil dagens karanteneplikt, hvor du må være i reisekarantene i ti dager, erstattes av selvmonitorering og testing.
Tilskudd til hjemreise fra Svalbard for borgere utenfor EU/EØS
Karantenebestemmelsene på Svalbard oppheves 1. juni, og en del permitterte arbeidstakere i Longyearbyen vil trolig komme tilbake i arbeid. Men ikke alle. Departementet utreder nå en støtte til hjemreise for utenlandske arbeidstakere som ikke har midler til å reise tilbake til sitt hjemland.
Danmark: Turister nei, arbeidere ja-takk
Hvis du som turist eller privatperson har tenkt deg til Danmark må du kunne argumentere godt på grensen for å komme inn i hvert fram til midten av juni. Kommer du som arbeidstaker derimot er du hjertelig velkommen og uten krav om test eller karantene. 3F, ett av de danske fagforbundene, mener det er betenkelig.
Trapper opp innsatsen mot useriøse bedrifter som utnytter utenlandske arbeidstakere
Spesielt utanlandske arbeidstakarar kan verte ståande i skvis i behovet for inntekt, frykt for å miste jobben, lojalitet til arbeidsgivar, innførte koronabestemmelsar og bedrifta sine brot på lover og reglar, advarer politiet i en pressemelding. – Fyrste veka i mai har vi så langt skrive ut fem førelegg i to ulike saker, advarer politiet i Møre og Romsdal som trapper opp innsatsen mot useriøse bedrifter som utnytter utenlandske arbeidstakere.