I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Industri Energi og LO reagerer på at enkelte offshore-arbeidere slipper karantene
I mars i år opplyste Helsedirektoratet om at alle reisende som kommer til Norge skal i karantene i 14 dager, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Det gjelder også offshorearbeidere på norsk sokkel, hvor en av ti har utenlandsk bakgrunn. Men Regjeringen har gjort unntak for svenske og finske arbeidere.
Gradvis åpning av pass- og utlendingskontorene
Politiet åpner enkelte publikumstjenester fra 20. april. Det vil i første omgang være begrenset til utstedelse av pass og saker som haster innen utlendingsforvaltningen. Politiet i Sør-Øst vil blant annet prioritere utlendinger som er avhengig av nødvendige papirer fra norske myndigheter eller arbeidsgivere som trenger utenlandsk arbeidskraft i landbruket og som trenger oppholdskort.
– Bygdene er ikkje rigga dersom sesongarbeidere blir sjuke
– Det er åpna opp for sesongarbeidere til landbruket. Ei lita bygd som Vik kan dermed få 600 gjestearbeidere. Dette er ikkje helsevesenet i Vik og tilsvarande bygder rigga for. Kva tiltak vil helseministeren iverksette for å trygge at helsevesenet i små bygdelag ikkje bryt saman som følgje av sesongarbeidere under pandemien? Skriftlig spørsmål fra Ingrid Heggø (A) til helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Ny studie: Den økte arbeidsledigheten rammer bredt, men skjevt
En forskergruppe med deltakere fra Frischsenteret, Statistisk sentralbyrå og NAV har analysert oppdaterte registerdata med informasjon om alle nye søknader om dagpenger i perioden 2. - 22. mars 2020. Rapporten «Hvem tar støyten? Arbeidsmarkedet under Korona-krisen» viser at koronakrisen rammer bredt, men skjevt: Risikoen for oppsigelse eller permittering er klart større for arbeidstakere med lav inntekt, lav utdanning, og lavinntekts familiebakgrunn. Innvandrere er mer utsatt enn norskfødte.
– Bondelaget unnlater å ta debatten om billig soya og billig arbeidskraft
– Jordbruket i Norge følger etter jordbruket i Sverige – overgangen fra å være bonde til å mer å bli bedriftsleder. Der innsatt arbeid skal være billigst mulig. Flylaster inn med underbetalt arbeidskraft i jordbruket forteller om en næring – og et samfunn – i ulage med seg selv, skriver Hallvard Grotli, politisk redaktør i GD.
Innlegg: Covid-19 er en global krise som krever nasjonale tiltak med internasjonal koordinering
Normalt er 200.000 sjøfolk i transitt for mannskapsbytter rundt om i verden. Med stengte grenser, karantenebestemmelser og parkerte fly er skifter svært vanskelig. Kan en versjon av Nansen-passet etableres for sjøfolk og andre viktige grupper som sliter med å sikre transport av tiltrengte ressurser og personer? skriver Sturla Henriksen, spesialrådgiver for hav, UN Global Compact og Ulf Sverdrup, direktør, Nupi.
Stengte landegrenser og strenge smittevernstiltak setter jordbærsesongen i fare
Hver sommer kommer 60 polske sesongarbeidere til Hagelund gård på Nes i Innlandet for å plukke jordbær. Bonden på gården, Rune Hagelund, er som jordbærbønder flest avhengig av denne arbeidskraften, og er nå bekymret. – Vi vet ikke hva som skjer med sesongen. Vi vet ikke om utenlandske arbeidere får komme og plukke og om vi kan ha folk her i det hele tatt, sier Rune Hagelund.
Britiske bønder flyr inn rumenske landbruksarbeidere
Bønder i Storbritannia kjøper flybilletter til langt over markedspris for å hente rumenske landbruksarbeidere til landet.Ifølge BBC skal det i løpet av de neste dagene komme flere fly med sesongarbeidere.
Leder: – Vi bør bruke koronakrisen til å flagge fisken hjem igjen
– Årlig selger fiskerinasjonen Norge 95 prosent av all fisk vi henter opp fra havet rett ut av landet. Fisken blir bearbeidet i land som Danmark, Polen, Tyskland, Kina og Sverige i stedet for hjemme i Norge. Samtidig importerer vi store mengder billig industrifisk. Hvorfor skal vi eksportere både fisk og jobber, når vi i tiden fremover vil trenge dem her hjemme? spør Fiskeribladet på lederplass.
Indre grensekontroll videreføres
Den 16. mars gjeninnførte Norge kontroll på indre grense som et tiltak for å begrense spredningen av Covid-19. Det er besluttet at tiltakene skal videreføres i 20 nye dager fra og med 15. april kl. 08.00, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i dag. Departementet varslet i en pressemelding 9. april at det er gjort endringer i regelverket som innebærer at flere EØS-borgere som skal arbeide her, kan komme til Norge.
Kjøreregler for utenlandske arbeidstakere i karantene
Hva er reglene for hva utenlandske arbeidstakere kan gjøre mens de er i karantene? Hvis smittevernsrådene følges, og arbeidet kan utføres uten risiko for nærkontakt med andre personer enn de arbeidstakeren bor med, kan arbeidsgiveren la arbeidstakeren utføre arbeidsoppgaver på gården. Men det er unntak. For eksempel skal ikke en arbeidstaker i karantene delta i innhøsting av, eller håndtere ferdige produkter som grønnsaker, frukt, bær eller egg. Bondelaget har laget en oversikt over karantenebestemmelser og kjøreregler.
Lanserer koblingstjeneste for håndverkere
Mange entreprenører opplever nå at de mangler håndverkere til prosjektene. De har ansatte som sitter i karantene, er hjemme med små barn eller er blant de mange østeuropeere som har reist hjem. Samtidig er det håndverkere som mangler en jobb å gå til. Nå tilbyr Maxbo Proff en gratis tjeneste som kobler ledig kapasitet og behov.