I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Åpner grensene for vindkraft-arbeidere
Nå har Justis- og beredskapsdepartementet bestemt at også vindkraft er definert som næring med kritisk behov for utenlandsk arbeidskraft, på lik linje med jordbruket, matindustrien og petroleumssektoren. Motstandere av vindkraft er i harnisk over regjeringens avgjørelse. – Har lobbet seg frem til særfordeler, hevder organisasjonen Motvind.
Anmonder om en midlertidig oppmykning av lov om offentlige anskaffelser
Da Fylkesrådet i Troms og Finnmark i dag la fram sin første tiltakspakke mot koronakrisen, hadde de også flere tiltak de håper at nasjonale myndigheter følger opp. Deriblant en anmodning om at at terskelverdien for offentlige anskaffelser endres fra 1,1 til 10 millioner i inneværende år (2020).
Fiskerinæringen kan hente arbeidstakere fra EØS-området
Justisministeren Monica Mæland tok i går for seg de negative konsekvensene ved at utlendinger uten jobb eller bosted i Norge ikke får komme hit. Derfor gjør at regjeringen nå gir unntak for visse næringer, slik at EØS-borgere som skal påbegynne arbeid i næringer med kritisk behov for arbeidskraft, kan reise inn i Norge. Dette tror Sjømat Norge vil bidra til å sikre sjømatproduksjonen framover.
A-krim i koronakrisen: Misbruk av permitteringsordningen
– Vi er blitt tipset om en ny type svindel i forbindelse med koronakrisen. De misbruker permitteringsordningen som er ment til å hjelpe næringslivet og arbeidere som permitteres. Mange av de permitterte i bygg- og anleggsbransjen er utenlandske arbeidere. Mange av dem har ikke kunnskap om hvordan de skal melde seg hos NAV , sier Lars Mamen, leder i Fair Play Bygg Oslo. Olav Norheim, leder i A-krimsenteret i Oslo, sier at sakene om misbruk av permitteringsregler nå følges opp av myndighetene.
Innreisemuligheter for EØS-borgere
Grensene åpnes for sesongarbeidere fra EØS-land som skal jobbe i landbruk, gartneri, skogbruk og matindustri. For nå har regjeringen revidert forskriften fra 15. mars om bortvisning av utledninger. – Dette er en ordning jeg har jobbet for å få på plass. Våronna står for døren, og nå kan EØS-borgere, som har fått jobb i landbruket, komme til Norge og starte opp med arbeidet. Denne endringen vil bety mye for produsenter som akkurat nå mangler arbeidskraft, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).
Det er stor mangel på arbeidskraft i byggebransjen. Fagforeningene har to svar på problemet
– Våre undersøkelser viser at mellom 20 og 25 prosent av de ansatte på byggeplassene er pendlere, mange av dem utenlandske arbeidere ansatt i bemanningsbyråer, sier Joachim Espe, leder i Rørleggernes fagforening. Mange av de ansatte i bemanningsbyråene har reist hjem for ikke å bli sittende koronafast i et fremmed land, og nå er det stor mangel på arbeidskraft i byggebransjen. Fagforeningene har to svar på problemet.
Vil gjøre det lettere for utenlandske arbeidere å bidra i norsk landbruk
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) vil lette på grensekontrollen for å gjøre det enklere for utenlandske sesongarbeidere å bidra i norsk landbruk. Nå blir det foreslått å gjøre endringer i den vedtatte bortvisningsforskriften. – Hvis du har jobb i Norge kan du komme i dag, men hvis du skal i jobb i Norge, så må vi gjøre en liten endring, sier statsråden.
7 millioner kroner i stønadsordning til utenlandske arbeidstakere i Longyearbyen
Den varslede tidsbegrensede tilskuddsordningen til utenlandske arbeidstakere i Longyearbyen er på plass. Tilskuddsordningen er ment å avhjelpe den akutte situasjonen som har oppstått for permittert utenlandsk arbeidskraft som ikke omfattes av våre nasjonale stønadsordninger, som for eksempel dagpenger. Ordningen er tidsbegrenset, og innebærer at det kan gis tilskudd til livsopphold og bostøtte etter sosialhjelpssatser.
– Hvordan løser vi arbeidskraftbehovet?
Grønt-, frukt- og bærproduksjonen har fått ekstra utfordringer med bortfall av utenlandsk arbeidskraft. Matproduksjonen må nå utføres av folk som bor i Norge. Da må betalinga for arbeidet økes, skriver Norsk Bonde og Småbrukarlag (NBS), og mener at forslaget fra Norges Bondelag om frikvote for å få permitterte til å arbeide midlertidig i jordbruket er en kortsiktig løsning.
Mange utenlandske bygningsarbeidere ber om mathjelp
– Vi pleier å få 15-16 nye mennesker hver måned. Nå får vi inn det samme antallet hver dag, sier Irene Mathisen, som leder Frelsesarmeens Slumstasjon i Oslo. – De fleste av dem er EU-borgere som er blitt permittert og venter på å få dagpenger, eller trenger hjelp til å søke om det. I mellomtiden er det tomt på kontoen og i kjøleskapet. Mange viser fram HMS-kort som viser at de jobber i byggebransjen.
Debatt: Krever tiltak for å sikre sesongarbeidere til landbruket
Innlandet SV mener at det må utarbeides egne tiltak som sikrer sesongarbeidere til landbruket uten økt smittefare.
– Det er ikke uproblematisk for landbruket å måtte bruke uerfarne permitterte arbeidstakere fra andre yrkesgrupper. Norsk landbruk er helt avhengig av sesongarbeidere fra andre land som kommer tilbake år etter år og som har opparbeidet lang erfaring og god kjennskap til gårdene de jobber på, skriver Karin Lervang, leder av Innlandet SVs landbrukspolitiske utvalg.
– Fri flyt av varer og tjenester gjør oss utrolig sårbare i krisetider
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson mener koronakrisen avslører noen grunnleggende svakheter ved organiseringen av samfunnet i Norge. – Vi klarer ikke å gjennomføre sentrale deler av økonomien vår uten en konstant strøm av billig arbeidskraft fra Øst-Europa. Mange nordmenn har forsvunnet fra jordbruket, som nå er helt avhengige av utenlandske sesongarbeidere som gjør jobben norske ungdommer gjorde for ikke så mange år siden, sier Kristjánsson.