I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Ny kriselov: – Permitterte arbeidere kan bli bedt om lavlønt «sesongarbeid»
Hans Petter Graver, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, sier at den nye kriseloven åpner for at permitterte arbeidere for eksempel kan brukes som sesongarbeidere i landbruket, men at det er underlagt et krav om forsvarlighet og nødvendighet.
Kommer: Forlengelse av oppholdstillatelse for utenlandske arbeidere
Arbeids- og sosialdepartementet arbeider nå med en endring i utlendingsforskriften som gjør at utenlandske arbeidstagere som allerede er i Norge kan få forlenget oppholdstillatelse. Denne endringen er svært viktig for landbruket, og krever endringer i utlendingsforskriften.
Debatt: – Nå må vi alle bli bønder
– Rike, vestlige samfunn har glemt grunnlaget for mat. Bønder kommer knapt med på lista over livsviktige yrkesgrupper. Norge diskuterer hvordan vi kan sikre sesongarbeidere og dyrefôr inn i landet. Men med tanke på beredskap må vi tenke nytt om hvordan og hvem som kan dyrke mat, skriver Kari Gåsvatn.
Stønadsordning til utenlandske arbeidstakere i Longyearbyen
Som følge av koronaepidemien og de strenge reiserestriksjonene som er innført, har stort sett all reiselivsaktivitet på Svalbard stoppet opp med umiddelbar virkning, og permitteringer er i gang. Men ikke alle utenlandske arbeidstakere omfattes av de nasjonale permitteringstiltakene .– Vi lager nå en tidsbegrenset stønadsordning for Longyearbyen. Den vil sikre en viss inntekt også for utenlandske arbeidstakere, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).
Korona truer frukt, bær og grønnsaker
Per Odd Gjestvang driver Vang gård på Toten, og sier det er helt nødvendig å få inn utenlandske arbeidere: – For Vang gård sin del er det kritisk viktig at de som alltid har vært her, og har bygget opp kompetanse over lang tid får lov å komme, sier han.
Skognæringen maner til plantedugnad
De utenlandske arbeiderne som vanligvis gjennomfører vårplantingen uteblir på grunn av koronarestriksjonene. Nå maner Skognorge til plantedugnad.
Podcast: Hvorfor rammes de med lavest lønn hardest av koronakrisa?
Norske arbeidsplasser rammes hardt av koronautbruddet. Samtidig har dagene med koronaviruset i Norge vist at de som tjener minst – hvorav mange arbeidsinnvandrere – rammes hardest. Hvorfor er det slik? Hvem er det som står igjen som økonomiske tapere i koronakrisa?
Koronaviruset – informasjon på polsk
NRK har publisert en oversettelse av den viktigste kunnskapen om koronaviruset og de norske tiltakene mot spredning.
Karanteneregler skaper vansker for verftsindustrien
Norsk verftsindustri er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Næringen etterlyser strakstiltak som gjør det enklere å flytte arbeidskraft regionalt og over landegrenser.
Gartnerhallen ønskjer kompensasjonsordning for auka kostnader
Koronasituasjonen fører til at fleire utanlandske arbeidarar slit med å kome seg til Noreg. Derfor kan mange av dei 1165 frukt- og grøntproduserande eigarane av Gartnerhallen måtte bruke norsk arbeidskraft.– Vi er i dialog med styresmaktene for å sikre kompensasjon for ekstra kostnader for produsentane, både for auka lønningar og ekstra kostnader knytte til karantene, seier administrerande direktør Elisabeth Morthen.
Landbruket må satse på norske sesongarbeidere
Koronasituasjonen har satt norsk matproduksjon og den norske bonden skikkelig på dagsorden, det samme kan sies om avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft. Minstelønning i bransjen er 123,15 kroner timen. Er det mulig å rekruttere norsk arbeidskraft med et slikt lønnsnivå?
Koronakrisen: Nå kan Norge miste mange gode hjelpere – for godt
Siden 2004 har arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa bidratt sterkt til å holde Norge i gang. Hva skjer når både de og deres arbeidskraft nå settes i «karantene»? Og vil arbeidsinnvandrerne rammes hardest økonomisk? – Situasjonen nå er helt spesiell. Mange arbeidsinnvandrere mister over natta jobben. Og de som pendler mellom Norge og hjemlandet, blir enten satt i karantene med en gang de ankommer eller må returnere, forteller Fafo-forsker Anne Mette Ødegård. Hun leder Fafo Østforum som har fulgt arbeidsinnvandring i Norge tett helt siden 2004.