I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Striden raser om norsk landbruk skal basere seg på billig importert arbeidskraft framfor norske lønninger
Sesongarbeidere fra Vietnam og Øst-Europa uteblir på grunn av koronatiltak og lav kronekurs. Et av regjeringens krisetiltak er å tillate mottakere av dagpenger samtidig få tjene penger i landbruket. – Vi er kritiske til Bollestads løsning. Det eneste alternativet vi har, er bedre lønnsomhet og dermed bedre evne til å betale høyere lønn, sier Kjersti Hoff, leder av Småbrukarlaget.
Debatt: Ei annerledes våronn – ønsker fleksible løsninger med arbeidskraft
– En åpenbar barriere for å skaffe nok arbeidskraft innenlands er at lønnsnivået for nordmenn er høyere enn for sesongarbeidere fra utlandet. Et mulig tiltak i en eventuell krisepakke er at staten sper på lønnen til norske sesongarbeider, skriver stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp).
Smittefrykt blant polske arbeidere
Flere nordiske produsenter har opplevd at polske arbeidere brått har valgt å dra hjem på grunn av frykt for koronasmitte. Urteprodusent Hans Erik Fuglerud i Lier er spent på om han får beholde sin utenlandske arbeidskraft. Han har måttet isolere gården for at ikke polakkene skal forlate gården og dra hjem av smittefrykt.
Norwea vil ha rask vindkraft-utbygging på grunn av koronakrisen
Vindkraftorganisasjonen Norwea ber regjeringen gi rask godkjenning av vindkraftprosjekter for å gi oppdrag til entreprenører i corona-krisetider. Det får Rune Haaland i organisasjonen Motvind til å tenne på alle plugger. – Vi har ingen mulighet til å påvirke regjeringen, for fienden sitter der. Vi klarer heller ikke å få en tredel av Stortinget til å stoppe spesialtillatelsen til å importere utenlandske arbeidere til vindkraftutbygging. Men vi tror fortsatt på at vi har et ganske bra rettsapparat i Norge, sier Haaland.
E6 Tana bru: Polske arbeidere i korona-karantene for å bygge ferdig brua
Arbeidene på nye E6 Tana bru gjenopptas etter påske, under noe spesielle omstendigheter. Store deler av entreprenørens arbeidslag kommer fra Polen, noe som tilsier karantene ved kryssing av grensa til Norge. Ved å erklære anleggsområdet som karantenesone kan de jobbe seg gjennom de 14 dagene karantenen varer.
Piggdekk-frist utsatt til 1. mai
Koronatider gir utsatt frist for å ta av piggdekkene. Ny frist er nå 1. mai for hele landet. – Vi oppfordrer folk så skifte ut piggdekkene så raskt som mulig. Men ser samtidig mange praktiske utfordringer i disse koronatidene. Som karantene og verksteder og dekkhotell som er stengt eller har redusert kapasitet, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.
Veiledning om offentlige anskaffelser og Korona-pandemien
– Denne veilederen om offentlige anskaffelser og korona er til god hjelp for både innkjøpere og leverandører i offentlige anskaffelser, sier NHOs Arnhild Dordi Gjønnes. Veilederen tar for seg praktiske forhold som blant annet oppdeling av kontrakter, regulering av forsinkelse, økte kostnader og prosedyrer ved aktuelle behov. Gjønnes anbefaler både bedrifter og myndighetene om å bruke den.
50 polske verftarbeidere i karantene
Hjørnesteinsbedriften Fitjar Mekaniske Verksted i Fitjar kommune i Vestland fortsetter å hente utenlandske arbeidere til verftet under koronakrisen. – Jeg vil oppfordre de til å finne andre løsninger, for de driver ikke med samfunnskritisk produksjon. De bygger gode båter, men båtene råtner ikke som jordbær, sier Fitjar-ordfører Harald Rydland (KrF). Lokalbefolkningen frykter smitte.
Korona-konflikt: Vil stoppe nye regler om landbruksarbeid for permitterte
Mange utenlandske sesongarbeidere i landbruket har problemer med å komme seg til Norge. Landbruket trenger arbeidskraft. – Dagpenger per time er høyere enn timelønn i landbruket, erkjente landbruksminister Olaug Bollestad. Regjeringen har derfor bestemt at dagpengemottagere som arbeider i jordbruk, skogbruk og gartneri, bare skal føre annenhver time de jobber, inn på meldekortet. Men det aksepterer ikke Ap, og heller ikke LO. – Regjeringen roter rundt i åkeren, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
Polske Joanna og Pawel får jobbe i åkeren i Lier mens de er i karantene
Jordbærbonden Simen Myhrene har sammen med kommunelegen funnet en løsning som gjør at arbeiderne hans ikke trenger å stå uten inntekt under karantenetiden. Myhrene tror de fleste polakker kommer, og at det skal gå greit med reisen fordi de kjører bil. 26 av de 60 arbeiderne skulle vært vietnamesere. Men foreløpig er det bare åpnet for at EØS-borgere kan komme inn og hjelpe med innhøstingen.
Klubbleder Walfred: – Å permittere fremfor å si opp folk, er som dag og natt
– Ansatte skjønner situasjonen vi er i nå. De ønsker også å være sammen med sine egne, dramatikken er like stor i Polen som her, sier klubbleder Walfred Andersson utleiebedriften Fosdalen AS i Malm i Trøndelag. I midten av mars satte de litt over 500 polske sveiserne, rørleggerne og platearbeiderne i bedriften seg på fly tilbake til hjemlandet. Permitterte på ubestemt tid.
President i Røde Kors: – Jeg er overrasket over hvor totalt avhengige vi er av andre
– Vi har blitt vant til å stole på at det meste kan fraktes til oss i løpet av kort tid. Men er det lurt å stole på at det meste av maten vår produseres et annet sted i Europa og verden? Er det lurt at vi har gjort oss avhengige av sesongarbeidere som må reise over landegrenser, spør Robert Mood, president i Norges Røde Kors.