I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Koronakrisen: Hvordan skal Europa gjenreises?
– En ny Marshall-plan og støtte for Øst-Europas hjerneflukt, svarer Vessela Tcherneva. Hun er en av seks europeiske eksperter som skisserer noen mulige løsninger på hvordan Europa kan berge seg best mulig gjennom koronakrisen. – Koronakrisen blottlegger effekten av hjerneflukten fra øst til vest. EU kan ikke fortsette å forsømme dette problemet. Hvis Tysklands suksess med å håndtere pandemien delvis skyldes en hær av migrantleger og -sykepleiere, burde det ikke skje på bekostning av Sentral- og Øst-Europa, mener Tcherneva.
Debatt: – Polske Pawel smitter vel lige så meget som danske Per?
Dansk fagforening er bekymret over at ukependlere fra Øst-Europa slipper karantene. – Danske statsborgere som kommer hjem fra utlandet må karantene i 14 dager – men våre utenlandske kolleger fra f.eks. Øst-Europa kjører fritt over grensen og direkte inn på danske byggeplasser der de fra mandag til fredag jobber tett sammen med de danske håndverkerne. Vi er dypt bekymret for det vi anser som et farlig hull i korona-krisehåndteringen, skriver to representanter fra Malernes Fagforening i Danmark.
Flere EØS-borgere kan komme til Norge
– Nå har vi gjort endringer i regelverket som innebærer at flere EØS-borgere som skal arbeide her, kan komme til Norge, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Blant annet vil det ikke lenger være et vilkår om at den enkelte EØS-arbeidstaker er ansatt i en næring hvor det er kritisk behov for arbeidskraft.
For tre uker siden ble 200 sendt tilbake Romania. 3 uker senere kom 90 tilbake
Søndag 15. mars ble 200 rumenere sendt tilbake til Romania. Tre uker sendere kom 90 rumenere til Norge. Mange bønder er lettet over at sesongarbeidere som har spesialkompetanse og som har jobbet her i mange år får lov til å komme inn i Norge. Spania, Italia, Frankrike og Tyskland har også problemer med å å fylle tomrommet etter sesongarbeidere som sliter med å komme seg til de respektive landene.
– Delar av arbeidslivet er uaktuelt for nordmenn på grunn av lønna
Korona-krisa viste Norge kor avhengig vi er av utanlandske arbeidarar i landbruket. Tilsette i næringa meiner minstelønnssatsane må opp for å få nordmenn på banen. Landbruket har den lågaste allmenngjorte minstelønna for ufaglærte over 18 år. Mange får meir i dagpengar.
Økende interesse blant ungdommen for å plukke bær
Jordbærbonde Petter Borgestad i Skien håper de 50 sesongarbeiderene fra Litauen og Polen kommer etter påske. – Mange næringer er avhengig av importert arbeidskraft. Det er ikke gjort over natten å endre det, det krever opplæring og forberedelser, sier Borgestad. Innhøstingen tror han løser seg. Enten med litauisk, polsk eller norsk arbeidskraft. Jordbærprodusenten opplever nemlig økende interesse blant norske ungdommer for å plukke bær. Årsaken er mangel på andre sommerjobber.
«Ingen» korona-smittede polske arbeidsinnvandrere?
Tall fra Folkehelseinstituttet (FH) viser at ingen polakker på opphold i Norge har vært smittet av covid-19. Om dette ikke skyldes reelt lite smite i gruppe, kan en forklaring være fravær av testing eller at gruppen er ved generelt god helse, ifølge FRI-forsker.
Grøntprodusentene får erstatning også for mangel på mannskap
Regjeringen og landbruks- og matminister Olaug Bollestad sikrer grøntprodusentene med utvidelse av avlingsskadeordningen. Produsentene av frukt, bær og grønnsaker får erstatning også hvis avlingene svikter på grunn av mangel på arbeidskraft. Dermed har regjeringen nærmest helgardert økonomien for grøntprodusentene på grunn av koronaviruset. Mangelen på arbeidskraft, først og fremst sesongarbeidere fra utlandet har allerede utløst flere tiltak.
Fri flyt av billig mat og sesongarbeidskraft kan ikke tas for gitt. Prisen må betales – også i Norge
Titusener av øst-europeiske og asiatiske sesongarbeidere uteblir, men oposisjonen sier nei til regjeringens forslag om at permitterte nordmenn skal få jobbe i landbruket uten å miste dagpengene sine. – Vi må jobbe for anstendige lønns- og arbeidsvilkår, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Det ryddige er at opposisjonen blir like tydelig på at konsekvensen av å si nei til regjeringens forslag vil bli dyrere mat og/eller økte overføringer til bøndene, skriver Nationen på lederplass.
Flere tusen servitører og studenter ansatt som bærplukkere i Skottland
Mangel på utenlandsk arbeidskraft er ikke bare en utfordring for norske bønder, men produksjonen har også stått i fare i mange andre land. britiske frukt- og grøntprodusenter fått voldsom respons fra de mange som har blitt permitterte i forbindelse med koronautbruddet. mange i bar- og restaurantbransjen og studenter meldt seg til tjeneste.
Koronasitusjonen: Forslag til ny tilskuddsordning for skogplanting våren 2020
Koronautbruddet har medført karantenregler og restriksjoner for grensepassering. Dette har gjort det krevende for skogbruket å få tilgang til nødvendig arbeidskraft. For å bidra til å sikre planting av skogplanter i vår, og for å kompensere for kostnadsøkninger ved planting som velge av restriksjonene, foreslår Landbruks- og matdepartementet en ny midlertidig tilskuddsordning på 1,30 kroner per skogplante.
90 rumenske sesongarbeidere har landet på Torp
I forrige uke bestemte regjeringen å lette på grensekontrollen. Mandag morgen landet et fly fra Romania med sesongarbeidere. Alle må rett i en 14 dagers karantene. En av arbeiderne som NRK pratet med sier at de ikke hadde noe annet valg enn å returnere til Norge, fordi NAV-systemet og permitteringspenger ikke gjelder i Romania. Mannen jobber som rørlegger i Viken.