I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Utenlandske sesongarbeidere kan jobbe mens de er i karantene
Tar du imot utenlandske sesongarbeidere kan disse jobbe på gården selv om de er i karantene. De må imidlertid unngå nærkontakt med andre personer enn dem de bor sammen med. Bondelaget har utformet kjøreregler for utenlandske arbeidstakere i karantene. Kjørereglene er i samsvar med rådene fra myndighetene.
– Produksjonslinjer er ikke konstruert for regler om to meters avstand mellom operatørene
– Sjømat Norge og NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter er klare for å stå på for å sikre fulle hyller også i ukene og månedene som kommer, men da må bedriftene sikres nødvendig arbeidskraft og sikres at forsyningslinjene er åpne og effektive både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, skriver Geir Ove Ystmark, adm.dir i Sjømat Norge og Petter Haas Brubakk, adm.dir i NHO Mat og Drikke.
Halvparten av Fellesforbundets polske medlemmer er nå permittert eller arbeidsledig
Før påske gjennomførte Fellesforbundet en undersøkelse blant de polske medlemmene. – Vi ønsket å kartlegge situasjonen for våre polske medlemmer. Vi fikk mange signaler om at situasjonen var vanskelig for mange, sier Line Eldring, som er leder av samfunnspolitisk avdeling, og er ansvarlig for undersøkelsen.
Bønder i hele EU har problemer med å skaffe arbeidskraft til innhøstingen
I Nord-Italia ligger salaten i hauger og råtner. Snart risikerer andre vårvekster som asparges og jordbær den samme skjebnen i store deler av Europa. Arbeiderne som skal plukke er ikke der. Mange av migrantene som jordbruket vanligvis bruker til innhøsting, med eller uten arbeidstillatelse, mangler.
Bøndene kan få erstatning for uhøstet avling som skyldes mangel på arbeidskraft
Bøndene kan få erstatning for uhøstede volum av frukt, bær, grønnsaker og poteter dersom det kan dokumenteres at foretaket ikke har kunnet høste avling som følge av mangel på arbeidskraft forårsaket av koronaepidemien.
Omkamp om arbeidsinnvandring?
Norge har omlag 100 000 arbeidsinnvandrere fra EU som ikke bor fast i landet. Koronakrisen kan lære oss å elske fri flyt av arbeidskraft, eller å selvberge oss uten arbeidsinnvandrerne. I dag åpner de første barnehagene, i ukene som følger, skal også skolene gradvis åpnes, og alle er enige om at det er en god ting. Men hva med de stengte grensene? Er målet at alt skal bli som før også for dem?
Innvandrere fra EU-landene i øst har høyest ledighet
Grunnet koronakrisen så har ledighetstallene økt kraftig både blant innvandrere og befolkningen for øvrig. Størst ledighet finner vi blant innvandrere fra EU-land i Øst-Europa: 19,7 prosent.
Flys inn til usikre forhold
Hvem sørger for sesongarbeidernes rettigheter under pandemien? Fagforeningsgiganten European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (Effat) krever et oppgjør med EUs landbrukspolitikk.
Undersøkelse blant polske arbeidere i Norge: Verftsarbeiderne hardest rammet av koronakrisa
Bygningarbeiderne er i jobb i Norge, verftsarbeiderne er uten jobb i Polen. – Det er stor forskjell mellom hvordan polske medlemmer i Fellesforbundet har det, forteller Line Eldring. Hun leder samfunnspolitisk avdeling i Fellesforundet som nylig har gjennomført en undersøkelse blant forbundets polsktalende medlemmer om hvordan koronakrisa slår ut for dem. I denne artikkelen presenteres noen av funnene. Flere funn presenteres på Fafo Østforums webinar 23. april.
Kontantstøtte for kriserammede norske bedrifter bryter ikke med EØS-reglene
EØS-tilsynet ESA har gitt grønt lys for regjeringens kompensasjonsordning for kriserammede bedrifter. Kompensasjonen skal dekke uunngåelige faste kostnader for bedrifter som som ble pålagt å stenge av myndighetene av smittevernhensyn, samt Øvrige foretak med betydelig inntektstap. Formålet med ordningen er å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser.
Kombinasjon av karanteneopphold og utførelse av arbeid innen bygg
Store næringer som landbruket, verftsindustrien og byggenæringen har behov for innenlandsk og utenlandsk arbeidskraft som pendler. Mange pendler mellom hjemsted utenfor Norge (hovedsakelig innen EØS) og arbeidstedet. Byggenæringens Landsforening (BNL) har utarbeidet forslag til hvordan man kan gjennomføre karantene i kombinasjon med utførelse av arbeid for arbeidspendlere som blir rammet av lokale og nasjonale karanteneregler.
Karantenesituasjonen gjør det vanskelig å få flere utenlandske arbeidere tilbake i arbeid
Da Regjeringen tok grep for å stenge ned Norge, trykket de fleste av de store leverandørene på panikk-knappen. Permitteringsvarsel ble sendt til store deler av arbeidstokken og utlendinger måtte reise hjem. Nå en måned senere har Energi24 har spurt Worley, Aker Solutions og Aibel om status for aktiviteten og arbeidstokken. Aktiviteten preges fortsatt av pandemien. Permitteringene er blitt færre enn man kunne frykte. Utenlandske arbeidere er fortsatt demobilisert.