I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Norsk Arbeidsmandsforbund vil ha tiltak til anleggsbransjen
Mange store prosjekter i samferdselssektoren er satt bort til utenlandske entreprenører som i all hovedsak benytter utenlandsk arbeidskraft. Hvordan skal disse prosjektene driftes framover, både med innreisenekt og karantener for nøkkelpersonel? spør Norsk Arbeidsmandsforbund i en pressemelding der de ber offentlige byggherrer fremskynde iverksettingsklar prosjekter.
Skogeierne får ekstraordinært tilskudd til skogplanting
Skognæringen ber om mer tilskudd til skogplanting og ungskogpleie for å erstatte uteblitte utenlandske sesongarbeidere. Og blant koronakrisetiltakene som regjeringen presenterte i dag er nettopp ekstraordinært tilskudd til skognæringen.
Frp «hopper av» rødgrønt forslag om å sikre sjøfolk norske lønns- og arbeidsforhold i norsk farvann
Dette får forbundslederen i Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen, til å rase. – Nå høres Frp ut som et ekko av Norges Rederiforbund.
80 prosent av all godstrafikk foregår nå med utenlandsk mannskap. Spesielt på bakgrunn av det som råker næringen nå, med korona, fallende oljepris og massepermitteringer, frykter sjømannsforbundet at konsekvensen vil bli billigere mannskap på båtene om dette ikke blir regulert.
Bønder vurderer å droppe jordbærsesongen
Norsk jordbærbøndene har i over 30 år brukt utenlandsk arbeidskraft, særlig fra Øst-Europa, til å høste bærene. Nå vurderer mange bærprodusenter å droppe årets bærsesong hvis ikke de får tak i utenlandske arbeidere til innhøstingen.
Landbruket bruker 30 000 sesongarbeidere
Bonden Per Odd Gjestvang på Toten trenger både norsk og utenlandsk arbeidskraft for å beholde grunnkompetanse. Grønnsaker krever arbeidskraft. Hender fra Polen og Vietnam har vanligvis sørget for det. I dag kom beskjeden han fryktet: Arbeiderne fra Vietnam får ikke visum.
Uten frikort vil permitterte tape på å ta jobb i landbruket
Selv med lønn som faglært sesongarbeider, taper permitterte fra andre bransjer 30 kroner timen på å ta seg jobb i landbruket. Derfor har Norges Bondelag foreslått at permitterte skal kunne tjene inntil 100.000 kroner uten avkortning av dagpengene for å bidra til å bringe våronna trygt i havn.
Frykter bråstans i bygg- og anleggbransjen
– Nå stopper tilgangen på folk. Ansatte kommer seg ikke på jobb på grunn av lokale smittevernsregler, på grunn av innreiseforbud for utenlandsk arbeidskraft og vi får heller ikke tilgang på varer, sier Daniel Siraj som er administerende direktør i Norges største boligutbygger, OBOS.
Slik er karantenereglene for sjømatansatte
Flere bedrifter lurer på hvordan karantenebestemmelsene fungerer når de får inn ansatte eller spesialister fra utlandet. Sjømat Norge har fått svar på hvordan sjømatnæringen skal forholde seg til problematikken.
99 000 jobber blant personer på korttidsopphold
Blant de 2,9 millioner jobbene i Norge i 4. kvartal 2019 var det i underkant av 99 000 jobber blant lønnstakere på korttidsopphold i Norge. Den klart største andelen var fra EU-land i Øst-Europa (63,9 prosent) og Norden (23,2 prosent). Konjunkturutsatte næringer som bygg og anlegg, bemanningsbransjen og industrien sysselsetter om lag 62,5 prosent av de 99 000. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider
I 2018 ble det brukt 835 millioner kroner på tolking i offentlig sektor. Polsk er blant de språkene som tolkes mest. I dag lanserer Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) et nytt og brukervennlig tolkeregister. – Å få tilgang til viktig informasjon på sitt eget språk skaper trygghet, og det er viktig for å sikre rettsikkerhet og likebehandling, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
NAV Lier matcher bønder med ledig arbeidskraft
Landbruket i Lier utfordringer med å få tak i nok sesongarbeidere. Men koronakrisen har ført til at mange utenlandske sesongarbeidere ikke får reist til Lier for å jobbe. Nå matcher NAV bønder med arbeidsledige, permitterte og studenter.
Leserinnlegg: – Permittert? Da må du registrere din ledige arbeidskapasitet hos NAV
– Selv om svært mange bransjer må permittere sine medarbeidere, er det også slik at mange bransjer mangler arbeidskraft. Nå er det vanskelig å få tak i arbeidskraft fra for eksempel Latvia, Ukraina og Polen til å bistå bøndene med de mange arbeidsoppgavene som venter i våronna.