Skip to main content

Hellas har vært EU-medlem siden 1. januar 1981, som det tiende medlemslandet.

Landet var med å grunnlegge FN så vel som OECD i etterkrigstiden, og tidlig medlem i Europarådet (1949) og GATT/WTO. I nyere tid: medlem av eurosonen (2001), av Schengen-området i 2000 og NATO i store deler av etterkrigstiden (1952–1974, 1980–).

EU-medlemskapet, særlig deltakelsen i euro-samarbeidet, har vært hardt prøvet som følge av økonomiske problemer i kjølvannet av finanskrisa/eurokrisa og ikke minst høy statsgjeld. Landet har måttet kutte i en rekke lønn- og velferdsordninger, samt ty til store privatiseringer av statlige eiendommer og selskaper.

Også landets rolle som grenseland i migrant- og flyktningkrisa i 2015 og framover har skapt gnisninger innad i EU-felleskapet.

Selv om økonomien viste bedring fram mot koronakrisa, er og blir den fremdeles under tungt press. Kjøpekraftjustert bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger er blant EUs aller laveste.

Koronakrisa rammet landets BNP langt hardere enn EU-snittet. Dette skyldes ikke minst turismens store betydning i landets økonomi.

Den årlige arbeidsledigheten har vært høyest blant EU-landene siden 2013. Fattigdom i befolkningen er også blant EUs verste.

Hellas har en svært sentral plass i Europas og Vestens forståelse av egen historie og kulturutvikling, blant annet som «demokratiets vugge». Selve navnet «Europa» er til og med hentet fra gresk mytologi, om enn muligens med eldre språklige røtter.

Kjappe tall


Velg tema