Søk i Fafo Østforum:


Østforum logo

et møtested i regi av Fafo

 

 

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Fafo Østforums aktiviteter

Nyhetsbrev

Illustrasjon

Tidligere numre
Perioden
januar 2011-april 2015

Seminarer

2004-2014
Seminarprogrammene
Foredrag og lysark

Temasider

Oppdatert t.o.m april 2015

Allmenngjøring

Arbeidsinnvandring
fra tredjeland

Bulgaria og Romania

EU-domstolen:
Laval, Viking Line,
Rüffert og Luxemburg

Overgangsordningene

Solidaransvar

Statistikk

Tjenestedirektivet

 

Publikasjoner

Illustrasjon

Artikler
Notater
Landrapporter
Les mer

 

Nyttige lenker

Logo

Fafos forskning om arbeids- og bedriftsvandringer

 

Logo
Nordisk nyhetsbrev
Tidligere numre


Flere lenker finner du her

 

Du er her: Forsiden l Nyheter

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Mens polakkene jobber i Norge jobber ukrainerne i Polen

I dagens artikkel i serien om det nye arbeidsmarkedet ser Dagbladet på hvilke konsekvenser arbeidsvandringen til Norge har for det polske arbeidsmarkdet. Ukrainere jobber på den polske landsbygda, men det er stor mangel på høyt kvalifisert arbeidskraft i Polen nå, og polsk fagbevegelse er bekymret for hjerneflukt.

"Strømmen av polske håndverkere som søker jobb i Norge fortsetter" meldte NRK Rogaland i begynnelsen av september. Og arbeidsinnvandringen til Norge får konsekvenser i Polen:

- Nå er det faktisk slik at norske firmaer ikke har kunnet sette i gang prosjekter hos verftene her i Gdansk fordi så mange av arbeiderne har dratt til Norge for å jobbe, forteller Andrzej Matla, internasjonal koordinator i den polske fagforeninga Solidaritet, til Dagbladet. Hvor mange polakker som arbeider i andre europeiske land vet man ikke, men Matla har hørt tallet 2 millioner. Flere hundre polakker drar hver dag, og énn av konsekvensene er at over 150 000 ukrainere og et noe mindre antall hviterussere nå jobber ulovlig som håndverkere og industriarbeidere i Polen. De er Polens egne østarbeidere. - Om sommeren plukker polakker jordbær i Gudbrandsdalen, mens ukrainere plukker jordbær og poteter på den polske landsbygda, sier Andrzej Matla i Solidaritet.

- Det kan være positivt for et land som Polen at folk drar ut for å jobbe. Hvis et land har overskudd på arbeidskraft, har arbeidsutvandring mange gunstige sider, sier forskningssjef Jon Erik Dølvik i Fafo. - Men det er tegn til at det ikke de arbeidsledige på landsbygda i Polen som drar, men de yngste og best kvalifiserte. Hvis de etter hvert kommer tilbake kan det få en positiv effekt, hvis de ikke gjør det blir det ille. Hvis det blir en varig situasjon, kan det bremse veksten i disse landene samtidig som vi selv skummer fløten, sier Dølvik. Polsk fagbevegelse deler bekymringen.


Dagbladet papirutgaven/Fafo Østforum, 29.09.06

 

Det nye arbeidsmarkedet

"Uten polakkene stopper Norge" er overskriften på dagens artikkel i Dagbladets serie om det nye arbeidsmarkedet. Det er ingen grunn til at norske firmaer skal underbetale østeuropeiske arbeidere. Østarbeidere som tjener norsk lønn redder den norske økonomien, skriver avisen.

"Tjener 13 kr timen" var førstesideoppslaget i Dagbladets papirutgave i går. Artikkelen handlet om utnytting av østeuropeiske håndverkere i norsk bygg- og anleggsbransje. Mange østarbeidere opplever sosial dumping og uverdige forhold. Samtidig er polske håndverkere - med norsk lønninger - gull verdt for norsk økonomi. Dagbladet refererer til en fersk rapport som Fafo har skrevet på oppdrag for Nordisk Ministerråd. I rapporten konkluderes det blant annet slik:

"Arbeidsinnvandringen har løst flaskehalser i den norske økonomien, og bidratt til å øke sysselsettingen også blant nordmenn, mens den totale arbeidsledigheten er gått ned. Den økte konkurransen som følge av arbeidsinnvandringen er en av hovedforklaringene på at lønnsveksten var på det laveste i Norge i 2005, samtidig som vi har hatt en av tidenes økonomiske oppturer".

Norske arbeidstakere tjener altså på at Norge tar i mot arbeidsinnvandrere fra Øst-Eruopa. Og næringslivet er også fornøyd: - Vi er på et historisk høyt nivå i byggenæringen nå, sier Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL) til Dagbladet. - Et nivå vi ikke hadde nådd uten arbeidsinnvandring fra Øst-Europa.

I år vil det trolig bli gitt 50.000 arbeidstillatelser til personer fra nye EU-land i Øst-Europa. Det tilsvarer omtrent to prosent av arbeidsstyrken. - Arbeidsinnvandringen har forsterket veksten i økonomien, og dempet veksten i kostnadene og renta. Det har tjent norske forbrukere og firma som har kunnet fortsette å produsere mer, uten å skrue opp prisene og lønnsnivået, sier Jon Erik Dølvik, forskningssjef i Fafo.

Dagbladet papirutgaven/Fafo Østforum, 25.09.06

 

 

Bli deltaker

Fafo-logo Pb 2947 Tøyen, 0608 Oslo. Besøksadresse: Borggata 2B [Kart]. E-post: oestforum@fafo.no. Tlf: 22088600 Faks: 22088700