Søk i Fafo Østforum:


Østforum logo

et møtested i regi av Fafo

 

 

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Fafo Østforums aktiviteter

Nyhetsbrev

Illustrasjon

Tidligere numre
Perioden
januar 2011-april 2015

Seminarer

2004-2014
Seminarprogrammene
Foredrag og lysark

Temasider

Oppdatert t.o.m april 2015

Allmenngjøring

Arbeidsinnvandring
fra tredjeland

Bulgaria og Romania

EU-domstolen:
Laval, Viking Line,
Rüffert og Luxemburg

Overgangsordningene

Solidaransvar

Statistikk

Tjenestedirektivet

 

Publikasjoner

Illustrasjon

Artikler
Notater
Landrapporter
Les mer

 

Nyttige lenker

Logo

Fafos forskning om arbeids- og bedriftsvandringer

 

Logo
Nordisk nyhetsbrev
Tidligere numre


Flere lenker finner du her

 

Du er her: Forsiden l Nyheter

Dette er Fafo Østforums arkiverte nettsider. Her ligger alt innhold fram til og med 2014.

Nettsidene blir ikke oppdatert. Nye nettsider ligger på www.fafooestforum.no

 

Millionbevilgning til nytt Fafo-prosjekt om arbeids- og bedriftsvandringer i et utvidet Europa

Fafo har fått tilslag på sin søknad til Norges forskningsråd om midler til prosjektet "Arbeids- og bedriftsvandringer i et utvidet Europa: Inkludering i det gode arbeidslivet?". Forskningsrådets Programstyre for Arbeidslivsforskning bevilger 5,7 millioner kroner til det nye prosjektet for perioden 2008-20011.

Fafo image/bildeViktig bevilgning
Prosjektet skal undersøke om, og eventuelt hvordan, arbeids- og bedriftsvandringene i det utvidede Europa også kan innebære en inkludering i det "gode arbeidslivet". Dette skal gjøres gjennom et paraplyprosjekt, som omfatter både arbeids- og tjenesteinnvandring til Norge og norske bedriftsetableringer i de nye medlemslandene i EU. Målet er å fortsette kartlegging og analyse av norske bedrifters arbeidskraftstrategier, samt av myndighetenes og partenes respons på den økte arbeids- og tjenesteinnvandringen. Prosjektet vil bestå av flere delprosjekter som på ulik måte tar opp problemstillingen, og vil bli gjennomført i en tett samarbeidende forskergruppe, ledet av Jon Erik Dølvik og Line Eldring (bildet). - Bevilgningen er meget viktig for Fafo og for forskningen på dette området generelt. Vi er svært fornøyde med å få midler til å videreføre vår forskning på arbeids- og bedriftsvandringer etter EU-utvidelsen, sier Eldring.

Delprosjekter
Prosjektet vil blant annet inneholde en gjentakelse av Fafos bedriftsundersøkelse, (Dølvik m.fl. (2006) Grenseløst arbeidsliv?) for å få oppdaterte og sammenliknbare data om bedrifters bruk av østeuropeisk arbeidskraft, sammensetningen av tilknytningsformer og særlig endringer i bedrifters arbeidskraftsstrategier.
Et annet delprosjekt vil på bakgrunn av bedriftsundersøkelsen og casestudier analysere bedriftenes strategier og konsekvenser ved bruk av østeuropeisk arbeidskraft i form av tjenester. Kvinnelige arbeidsinnvandrere vil bli studert i et eget delprosjekt som skal utrede virkningene av overgangsordningene for denne gruppen og vurdere mulige framtidige minstelønnsreguleringsmekanismer. Et delprosjekt vil se på fagbevegelsens rolle i forhold til arbeidsinnvandring og forskjeller i ulike lands erfaringer her. Et siste delprosjektet vil være konsentrert om norske uteetableringer i Øst-Europa, og undersøke i hvilken grad norske virksomheter som etablerer seg i utlandet eksporterer norske arbeidslivsrelasjoner. Fafo har tidligere gjort studier av dette i Polen. Under det nye prosjektet vil temaet analyseres videre, og det skal gjøres nye casestudier i Estland.

Aktuelt tema
Det forskningsrådsfinansierte prosjektet vil bli satt i sammenheng med andre prosjekter og gjennomført av forskere med tilknytning til flere ulike prosjekter. - Prosjektet vil bli en viktig kjerne for vår forskningsaktivitet på området. Arbeids- og bedriftsvandringer er blitt et veldig aktuelt arbeidslivstema som har satt klassiske problemstillinger som fleksibilisering, mobilitet, lønnsreguleringsmekanismer og lavlønnskonkurranse mer på dagsorden. Fafo er det miljøet i Norge som har fulgt denne utviklingen tettest, og dette prosjektet bidrar til at vi kan fortsette med dette, sier Eldring.

(Johan Røed Steen, Fafo Østforum, 29.01.08)

 

Bli deltaker

Fafo-logo Pb 2947 Tøyen, 0608 Oslo. Besøksadresse: Borggata 2B [Kart]. E-post: oestforum@fafo.no. Tlf: 22088600 Faks: 22088700