Skip to main content
 

Kronikk: Smittens syndebukker – polsk smitte-tsunami slo innover Norge senhøsten

17. desember 2020

– Koronasmitten skaper stor bekymring for at det polske miljøet er blitt en taus, «tikkende bombe» av et parallellsamfunn i Norge. Norske myndigheter når ikke fram til et hermetisk lukket, polsk miljø. De har for dårlig, direkte kontakt med det polske miljøet, skriver Edith Stylo, leder for Polonia kulturhus og redaktør for den polske webportalen polonia.no

Utdrag fra kronikken:

De «nye polakkene», altså arbeidsinnvandrerne, er og forblir uintegrerte

Polakker er den aller største gruppen av innvandrere i Norge, og mange er så å si uvitende om norske lover og regler. Få snakker, skriver eller forstår norsk godt nok.

Det er spesielt polske arbeidsinnvandrere eller pendlere med kort botid i Norge jeg skriver om.

Mange er dessuten isolert fra storsamfunnet, som følge av at de pendler.

Ofte bor de trangt, blir ofre for sosial dumping og useriøse arbeidsgivere – eller det som verre er: grov utnytting på arbeidsmarkedet.

Mange polakker i Norge lever i et kunstig skapt parallellsamfunn som dessverre brer om seg.

Koronasmitte
Så langt i pandemien, er det dem som er født i Polen som står for flest smittetilfeller blant utenlandsfødte i Norge. Til nå er totalt 2000 polakker smittet, ifølge FHIs siste tall. Det er ingen som helt og fullt skjønner årsaken til denne polske smitte-tsunamien som slo innover Norge på senhøsten.

Mest sannsynlig er det såkalt importsmitte, som fraktes over landegrensene av østeuropeiske pendlere.

Det er disse utenlandske arbeiderne som norske myndigheter denne uka varslet at de vil unngå en ny smittebølge fra når de kommer tilbake til Norge etter nyttår.

Les hele kronikken: Smittens syndebukker (NRK, 17.12.20) 

Relaterte temaer

 
Nyhet

Mer om tema