Skip to main content
 

Debatt: – Skjerp kontrollen, men stopp kampanjen mot polakkene

20. januar 2021

– Det har vært skarpt fokus i norske medier, ikke minst i de to store lokalavisene Nordlys og iTromsø, på den såkalte importsmitten som den viktigste kilden til spredning av koronasmitte Norge. En gruppe som har vært spesielt utsatt i nyhetssakene er det polske samfunnet i Norge. Vi vil markere motstand mot den ensidige og urettferdige kampanjen mot polakkene, skriver Piotr Graczyk og Katarzyna Sokolowska, styret i NordPolen – polsk forening i Tromsø.

Utdrag fra innlegget: 

– Problemet er diagnostisert og godt beskrevet av Edith Stylo i en kronikk i NRK der hun skriver om hvordan polakker blir utpekt til «smittens syndebukker». NRK har publisert en annen artikkel som beskriver netthets som polakker har opplevd i Bodø, og som har ført til en sterk reaksjon fra Polsk-norsk forening. Den Bodø-baserte organisasjonen har også rapportert om problemet til Bodø-ordfører Ida Pinnerød, som fordømte hatefulle ytringer under nyhetssaker om landinger av direktefly fra Gdansk.

– Siden det ikke er noen vits i å gjenta argumentene og forklaringene fra disse to artiklene – som vi er helt enig i og støtter – vil vi peke på medienes rolle i den situasjonen koronapandemien har satt oss alle i. 

– Hatefulle utsagn i kommentarfeltet under avisartikler er en konsekvens av måten informasjonen er presentert på. Uforsiktig og useriøs bruk av ord – som «utenlandsk invasjon» (Nordlys, 8. jan 2021) – skaper en følelse av trussel og fremkaller reaksjoner som kan ta form av aggresjon og hat på internett.

– Problematisk er også manglende kontroll av innholdet i kommentarer under artikler, noe som redaksjonene bør ta ansvar for.

Les hele innlegget: Skjerp kontrollen, men stopp kampanjen mot polakkene (Nettavisen, 20.01.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet