Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Støre åpner for EØS-utredning

(Dagbladet, 11.10.19)

Det er Erna Solbergs regjering, ikke EØS-avtalen som bør skrotes, mener Jonas Gahr Støre. Han advarer mot å si nei til avtalen som sikrer bedriftene der mange av Fellesforbundets medlemmer jobber, markedsadgang til Europa.

– EU-land i øst åpner bakdøren for arbeidsinnvandring fra tredjeland

(LO-kontoret i Brussel, 11.10.19)

De snakker høylytt om at de ikke vil ta imot flyktninger til sine land. Men de er tause om at de i stillhet åpner bakdøren for arbeidskraftsinnvandring. Vi snakker i første rekke om statslederne i Polen og Ungarn mens også de baltiske statene.

EØS-drama i LO: Vil stemme for utredning og utmelding

(VG, 10.10.19)

Faglig leder Boye Ullmann i Nei til EU og Aker-tillitsvalgt Atle Tranøy tror det kan bli flertall i Fellesforbundet for å gå ut av EØS-avtalen. – Når det ikke lenger prates norsk på arbeidsplassen, da har det gått for langt, sier Ullmann til VG.

Debatt: – Problematisk at ingen norske entreprenører vil bygge Mjøsbru

(Gudbrandsdølen Dagningen, 09.10.19)

 – Istedenfor at norsk brukompetanse videreutvikles og foredles, forvitres den eller bygges ned, skriver Morten Wangen i et leserinnlegg. Han mener en slik utvikling kan skape problemer noen år fram i tid.

Debatt: – EØS-motstand skaper bekymring i den maritime klyngen

(Sunnmørsposten, 09.10.19)

EØS-debatten kan bli ett av de viktigste politiske stridstemaene fram mot stortingsvalget i 2021. Det bekymrer oss i maritim næring. EØS-avtalen er ikke perfekt, men den er vår sikreste garanti for stabile rammevilkår for en eksport- og innovasjonsrettet næring, skriver daglig leder i Maritimt Forum Nordvest i en kronikk.

Anmelder for ulovlig bruk av ukrainere ved Fosen-verft

(FriFagbevegelse, 09.10.19)

Ved Fosen Yard ble 13 ukrainere utvist fra landet etter en kontroll i mai. De manglet arbeidstillatelse. Underbetaling har også blitt påvist. Nå blir både Fosen Yard og lituaiske Aros Marine anmeldt for forholdet.

Les mer

Statsbygg strammer inn seriøsitetskravene

(bygg.no, 08.10.19)

I 2015 lanserte Statsbygg seriøsitetskrav som nå er blitt revidert og ytterligere skjerpet. – Det har vært en uheldig utvikling i bygg- og anleggsnæringen de siste 15 årene, med sosial dumping, utstrakt bruk av innleie og brudd på arbeidsbestemmelsene. Det vil ta tid å komme på rett kjøl, men vi håper vi er på rett vei, sier adm.dir Harald Nikolaisen i Statsbygg

Opptak på Fafo-tv, Fafo Østforum seminar 8. okt: «Kineserne kommer» – utenlandske entreprenører på norske anlegg

(Fafo Østforum, 08.10.19)

Bygging av veier, jernbane, bruer og tunneler overlates i stadig større grad til utenlandske entreprenører. Hva slags betydning har dette for arbeidsvilkårene i bransjen og klarer de norske entreprenørene seg i konkurransen? Dette var tema på Østforums seminar. Se opptak av seminaret på Fafo-tv

Last ned presentasjoner på seminarnettsiden.

Ny bok om utstasjonerte arbeidstakere i Europa

(Fafo Østforum, 08.10.19)

Fafo-forskerne Kristin Alsos og Anne Mette Ødegård har i denne boka skrevet et kapittel om den såkalte "verftssaken". Tittelen på boka er «Posted Work in the European Union - The Political Economy of Free Movement», og har bidrag fra forskere i flere europeiske land.

Debatt: Maner til forbundskamp mot EØS-avtalen

(FriFagbevegelse, 08.10.19)

– Fellesforbundet gjør en megafeil hvis de ikke klarer å løfte blikket å se hva som skjer utenfor egne tariffområder, skriver Olav Boye i et skarpt leserinnlegg forut for landsmøtet 11. oktober. Han er tidligere tillitsvalgt i Norsk Grafisk Forbund og generalsekretær i Internasjonale Grafiske Føderasjon.

8 av 10 byggeplasser i Bergen bryter innleie-reglene

(FriFagbevegelse, 08.10.19)

Unionen, fagforeningen for byggebransjen i Bergen, har nylig gjennomført en undersøkelse på 50 byggeplasser i bergensområdet der 39 av dem brøt innleie-bestemmelser. 30 benyttet eksempelvis innleie-bedrifter uten tariffavtale.

Enige om skjerpet bransjestandard innen bygg

(FriFagbevegelse, 08.10.19)

Byggenæringens Landsforening (BNL) og Fellesforbundet er blitt enige om et sett med krav som utgjør en ny standard for offentlige anskaffelser. Blant annet skal det dokumenteres at de ansatte får pensjon og forsikring. I tillegg foreslås flere tiltak mot kriminalitet.