Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også laget en egen temaside for saker om koronasituasjonen og arbeidsinnvandring.

Dansk fagbevegelse: – Vi må sikre utenlandske arbeidere anstendige boliger – også etter korona


En ny midlertidig spesiallov trådte i kraft 1. februar i Danmark. Den setter minimumskrav til soverom, dusj, toalett og kjøkken, samt krav til rengjøring og hygiene.

–  Bør vi ikke oppheve lovens utløpsdato, slik at vi sikrer anstendige boligforhold i fremtiden – det vil si også på den andre siden av koronaen? skriver Morten Skov Christiansen, nestleder i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

A4 Arbejdsliv.dk, 22.06.21

Her er den nye lovfesta minstelønna i ni bransjar


Frå 1. juli har alle som jobbar i desse bransjane nye lovfesta lønns- og arbeidsvilkår. I år blir lønns-hoppet ekstra stort.

FriFagbevegelse, 22.06.21

1 av 3 virksomheter bryter regelverket om smittevern


Etter over 5 500 tilsyn med smittevern avdekker Arbeidstilsynet fremdeles brudd hos 1 av 3 virksomheter, men bruddene er noe mindre alvorlige nå enn i første del av 2021.  

– I tilsyn erfarer vi for eksempel at innkvartering som arbeidsgivere stiller til rådighet har en bedre standard nå enn i vinter, sier direktør for Arbeidstilsynet, Trude Vollheim. 

Arbeidstilsynet, 22.06.21

En av fem norske bedrifter mangler nødvendig arbeidskraft fra utlandet


– Det går bedre med næringslivet. Problemet sitter nå et helt annet sted. Problemet er nå mangel på arbeidskraft. Det er akutt, og det kan bli virkelig ille om det ikke blir løst lynraskt. Hver femte bedrift sier at de mangler nødvendig arbeidskraft fra utlandet, sier NHOs adm.dir Ole Erik Almlid.

Dagbladet / Børsen, 22.06.21

Leder: – Godkjenningsorgan bør utvide kriteriene for faggodkjenning


– Den norske byggenæringen er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Det å være en del av en byggeplass i dag, krever i stor grad fagkunnskap og erfaring. I dag er det kun NOKUT som kan godkjenne utenlandsk fag- og yrkesopplæring. Flere fag må innlemmes i denne ordningen, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus.

bygg.no, 20.06.21

– Kampen mot arbeidslivskriminalitet er kampen om sjela i det norske arbeidsliv


Arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører truer det norske arbeidslivet. Journalist Torgny Hasås har bestemt seg for å ta opp kampen – med folkeopplysning. Han er forfattteren bak den ferske boken «Norge i svart, hvitt og grått. Arbeidslivskriminalitet i Norge».

FriFagbevegelse, 19.06.21

Reiselivsnæringen fortviler over at det ikke åpnes mer for arbeidsinnvandring


Det kom ingen lettelser for generell arbeidsinnvandring på regjeringens pressekonferanse.

– Mange bedrifter venter på ansatte som kommer fra land med langt mindre smitte enn Norge. Det er rett og slett krise at mange nå må vente til 5. juli før de får inn sine ansatte, sier Kristin Krohn Devold, adm.dir i NHO Reiseliv.

Reiseliv1, 19.06.21

Sp-topp Marit Arnstad: – Vi har for mange akademikere og for få fagfolk


Mangelen på fagarbeidere har vært en årelang utfordring og debattema, med rapporter om at Norge trenger 100.000 flere av dem i 2030. Samtidig kommer det hvert år over 15.000 arbeidsinnvandrere til landet. Marit Arnstad (Sp) mener det er viktigere å diskutere hva som skal til for å motivere norsk ungdom enn å begrense arbeidsinnvandringen.

dn.no, 19.06.21

Norgesmodellen: Fagforeiningar vil ha ei hand på rattet når nasjonale krav mot sosial dumping skal på plass


Dersom Norge etter stortingsvalet får ei ny regjering kan det kome nye nasjonale krav for offentlege innkjøp, som skal stoppe sosial dumping i arbeidslivet. Då vil også fagforeiningane i byggebransjen ha ei hand på rattet.

FriFagbevegelse, 18.06.21

Halden slutter seg til Fair Play Bygg Østfold


Fredrikstad, Sarpsborg og Moss kommuner får selskap av Halden i arbeid mot a-krim. Etter behandling i Halden kommunes bystyre er det vedtatt at Fair Play Bygg Østfold gis et tilskudd på 120 000 kroner i 2021.

Dagsavisen Demokraten, 18.06.21

Kong Harald om gjestearbeidere: – Uten dem hadde Norge stoppet opp


Bruken av utenlandsk arbeidskraft var ett av flere tema kong Harald og dronning Sonja besøkte verftet Havyard i Hyllestad. Ordfører Kjell Eide (Ap) understreket hvor avhengig kommunen og skipsverftet er av utenlandsk arbeidskraft. Verftsdirektør ved Havyard, Karsten Sævik, slo fast at de ikke hadde klart seg uten polske gjestearbeidere under pandemien. Kong Harald uttrykker forståelse for situasjonen.

Utrop / NTB, 18.06.21

Flere lettelser i innreiserestriksjoner og karantekrav for arbeidsreisende


– Fra i morgen vil reisende som kun har oppholdt seg innen EØS og Schengen slippe karantenehotell, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) da regjeringen presenterte trinnvis åpning for inn- og utreiser.

Andre nyheter er lettelser for arbeidsreisende, terskelverdiene for krav om innreisekarantene endres og at koronasertifikat gir karantenefri innreise til Norge.

Regjeringen, 18.06.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie