Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også en egen temaside for saker om koronasituasjonen og arbeidsinnvandring.

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten


Det er tatt ut tiltale mot litauiske Girteka, Europas største transportselskap, for elleve tilfeller av ulovlig innenrikstransport i Norge. Selskapet har nektet å vedta forelegg for 11 separate tilfeller av ulovlig kabotasje, anmeldt 2019 og 2020. Nå kommer saken opp i retten.

FriFagbevegelse, 17.01.22

Debatt bemanningsbransjen: – Norsk arbeidsliv er ikke som en Dickens-roman, Mímir


– For meg er det et mysterium at Rødt er tilhenger av kollektiv avstraffelse for akkurat bemanningsbransjen., skriver Henrik Asheim (H) Henrik Asheim, arbeidspolitisk talsperson i Høyre.

Hans innlegg er et motsvar til et innlegg fra Mímir Kristjánsson (Rødt): Høyre forsvarer lønnstyveri.

Nettavisen, 17.01.22

Kronikk: – Når innleiekartet stemmer dårlig med terrenget


– Arbeidsminister Hadia Tajik varsler kraftige innstramminger i bemanningsmarkedet. Vi erkjenner alle at innleiebransjen har sine sorte får. Men vi opplever en bransje som har kommet langt i å etablere gode prosesser og ryddighet rundt innleie av arbeidskraft, skriver Torkil Skancke Hansen, adm.dir i Assemblin AS, aktør i norsk byggebransje.

Bygg Fakta, 17.01.22

Alle vil bidra i arbeidet med Norgesmodellen


Da tre statsråder den 13. januar lanserte oppstart for arbeidet med Norgesmodellen, presiserte de at de ønsker et tett samarbeid med både partene i arbeidslivet, kommunesektoren og oppdragsgivere om hvilke krav som bør inngå i en slik modell.

Responsen på invitasjonen er stor. Vi har samlet noen av reaksjonene nedenfor.

13–16.01.22

Styrking av kommunenes innsats for vaksinering av arbeidsinnvandrere


Vaksinasjonsgraden i Norge er høy, men fremdeles er det noen grupper som har altfor lav vaksinasjonsgrad. Blant dem er det et flertall arbeidsinnvandrere fra øst-europeiske land. Regjeringen vil derfor gi 10 utvalgte kommuner totalt 20 millioner kroner, blant annet for å styrke arbeidet med vaksinering.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet, 14.01.22

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 17. januar


Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra Romania. Det er ingen land i Europa som er grønne eller oransje i uke 3.

Regjeringen, 14.01.22

Debattinnlegg: – Nå starter storrengjøringen av arbeidslivet i transportsektoren


– Aktører som driver useriøst og ulovlig skal stoppes. Derfor starter vi nå, som varslet i Hurdalsplattformen, arbeidet med en handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren. Det er på høy tid at vi starter denne oppryddingen, skriver samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Samferdselsdepartementet, 14.01.22

Kommentar: – Skal arbeidsmarkedet være som et supermarked?


– «Blir det flere løsarbeidere?», spurte Arbeidsmanden på lederplass i januar for 22 år siden. Rett før årsskiftet hadde Stortignet rukket å vedta «tilnærmet full frihet til utleie og privat formidling av arbeidskraft», ved å oppheve sysselsettingslovens forbud mot privat utleie av arbeidskraft. I dag sitter vi med fasit på mange av de spørsmålene Arbeidsmandsforbundet og andre reiste på 1990-tallet, skriver Jonas Bals.

Dagsavisen, 13.01.22

Ny Norges-modell for et seriøst arbeidsliv


– Årlig kjøper det offentlige varer og tjenester for over 600 milliarder kroner. Nå skal regjeringen lage en Norges-modell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser. Målet er sunnere konkurranse og et mer seriøst arbeidsliv, skriver regjeringen i en pressemelding.

Regjeringen, 13.01.22

Helsepersonell fra tredjeland til danske sykehus


Danske myndigheter vil gjøre det enklere å få jobb for utenlandsk helsepersonell, melder Danmarks Radio. En ny sykehusplan fra den danske regjering vil gjøre det raskere å få godkjenning for å arbeide i landet.

Utrop, 13.01.22

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite


I løpet av våren kan EU vedta et minstelønnsdirektiv. Nordiske regjeringer, fagbevegelse og arbeidsgivere er sterkt imot forslaget.

FriFagbevegelse, 13.01.22

Tiltaksplan mot sosial dumping i transport: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere


En storsatsing mot kriminelle og useriøse aktører i transportbransjen er nå i gang. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård utelukker ikke at det kommer tiltak som kan bli svært inngripende for varebilsektoren.

FriFagbevegelse, 13.01.22

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie