Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Tror kemner-sentralisering vil før til mer a-krim

(Fagbladet, 10.12.19)

Fredag vedtar trolig regjeringen at 227 lokale skatteoppkreverkontorer skal legges ned. – Dette fører til mindre kontroll med arbeidsgivere lokalt og øker risikoen for arbeidslivskriminalitet, sier Fagforbundet-topp og kemner Trond Finstad. 300 ordførere har signert et oppropp for å stoppe planen.

Saker om minstelønn i nytt nummer av EU&arbetsrätt

(Fafo Østforum, 09.12.19)

Europeisk minstelønn vekker sterk motstand blant partene i Sverige. Danmark innfører en lovfestet minstelønn for utenlandske sjåfører. Dette er blant sakene i det nordiske nyhetsbrevet EU&arbetsrätt som nå er tilgjengelig på nett.

Polske fiskere ulovlig diskriminert på bakgrunn av etnisitet

(Norsk Sjømannsforbund, 09.12.19)

Diskrimineringsnemda har konkludert med at Ocean Venture AS har diskriminert polske fiskere på grunn av etnisitet i forbindelse med lønnsfastsettelsen.

Debatt: – Siv Jensen gambler med skattebetalernes penger

(Nettavisen, 09.12.19)

 – Stortinget behandler denne uken et forslag fra finansminister Siv Jensen (Frp) om å flytte ansvaret for skatteoppkreving (kemneren) fra kommunene til staten. Men reformen løser ingen problemer, den skaper i stedet tre nye: Risiko for økt arbeidslivskriminalitet, tap av lokalkunnskap og risiko for mindre inntekter til fellesskapet. Jeg oppfordrer de borgerlige partiene til å stoppe reformen, skriver Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo kommune.

Podcast: Byggebransjens mørkeste sider

(bygg.no, 09.12.19)

TV2s krimjournalist Kadafi Zaman ble opprørt da han så hvordan utenlandske arbeidere bodde i en ulovlig brakkelandsby i Groruddalen. – Det som gjorde sterkest inntrykk var å se barneleker, akebrett og ting som tydet på at det bodde barnefamilier der, sier krimjournalisten, sier han. Kadafi Zaman og Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo gjestet podkasten Byggeplassen og snakket om hva de har sett av kriminalitet i norsk byggebransje.

Debatt: – Kabotasje, sosial dumping og tafatte politikarar

(VG, 08.12.19)

– Eg har eit flott yrke. Eg er turbussjåfør. Men dette yrke har ei bakside. Ingen i maktposisjonar gjer noko som helst for at vi skal ha verken yrket, eller turbussnæringa i Noreg i framtida. Dei har siste åra lagt meir tilrette for utanlandske aktørar enn for norske, skriv turbussjåfør Morten Storøy.

237 ordførere protesterer mot regjeringens planer om å legge ned kommunale skattekontorer

(TV2, 07.12.19)

237 ordførere har undertegnet et opprop mot regjeringens plan om å gjøre skatteoppkreving til en oppgave for staten. I dag har norske kommuner dette ansvaret. Ordførerne frykter endringen vil føre til mindre kontroll med arbeidsgivere lokalt og risiko for mer arbeidslivskriminalitet.

Litauiske arbeidere vet ikke hvor de er ansatt

(Børsen / Dagbladet, 07.12.19)

Når Arbeidstilsynet møter litauiske arbeidere på fiskebruk i Norge, vet arbeiderne ofte ikke selv hvor de er ansatt. En dom fra Vilnius bidrar til å forklare hvorfor.

Vil åpne for bareboat-registrering av skip for å forhindre utflagging

(Nærings- og fiskeridepartementet, 06.12.19)

– Regjeringen foreslår endringer i sjøloven og NIS-loven, og vil åpne for bareboat-registrering av skip. Dette gir næringen tilgang til nye markeder, samtidig som det kan hindre permanent utflagging fra norske skipsregistre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Østerrike sier tja til minstelønn

(LO-kontoret i Brussel, 06.12.19)

I Østerrike har man en dekningsgrad på 98 prosent for de kollektive tariffavtaler. Derfor mener Østerikes fagbevegelse at et mulig direktiv om minstelønn neppe vil by på praktiske problemer der, siden en mulig lovbestemt minstelønn vil kun berøre de som ikke er dekket av tariffavtaler.

Rapport: Luselønn og ulovlig innleie ved nye Nasjonalmuseet

(Dagbladet, 05.12.19)

Ny rapport avdekker at arbeidere ved det nye Nasjonalmuseet har vært utsatt for «omfattende og alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven». Litauiske arbeidere hadde en grunnlønn på bare 25,60 kroner timen, og en timelønn på 109,40 kroner timen. – Byggherrer må bli tydeligere og entreprenørene vise større vilje, uttaler Statsbygg.

Debatt: Ja til sosial dumping, Fpu?

(iTromsø, 06.12.19)

Fpu vil si ja til en forretningsmodell og et firma som er kjent for lovbrudd og sosial dumping, skriver redaktør Atle Hagtun i Norges Taxiforbund i et debattinnlegg, med henvisning til Uber.