– Renholdere er ikke alltid den gruppen som roper høyest og krever sine rettigheter og vi vet at det er mange sårbare utenlandske arbeidstakere i denne bransjen. Det er viktig at vi treffer dem og snakker med dem, der de jobber, sier Cathrine Prahl Reusch, seksjonsleder i Arbeidstilsynet.
Under tidligere tilsyn med bransjen er det blitt avdekket blant annet manglende oversikt over arbeidstakeres arbeidstid, manglende lønnsutbetalinger og at renholdsvirksomheter driver uten godkjenning – noe alle renholdsvirksomheter skal ha.
Når Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn er det med arbeidsgiver, ikke med arbeidstakerne, men arbeidstakerne kan gi mye viktig informasjon. De kan også ha et behov for å få veiledning om hva de har krav på. Mange renholdere bruker for eksempel mye tid på å reise mellom oppdrag, også dette skal de ha betalt for.
– Det som også kan være utfordrende er at de vi møter ofte ikke snakker norsk. Mange snakker heller ikke engelsk, så det kan være en del språklige barrierer. Da må vi bruke de hjelpemidlene vi har. Vi har med oss en del informasjonsmateriell på en rekke ulike språk som kan hjelpe oss med kommunikasjonen med de ansatte, forteller seniorinspektør Anne Kristine Holstad som var med på aksjonen.
Arbeidstilsynet har også informasjon på ulike språk på nettsiden.