Skip to main content
 

Utenlandske arbeidere kommer ikke inn i Norge: − Norske ansatte vil bli permittert

18. mars 2021

I dag ble 3000 ansatte ved de fire verftene til Aker Solutions varslet om at det kan komme omfattende permitteringer etter påske. Grense-stengningen gjør det vanskelig å få inn utenlandske arbeidere, og da vil produksjonen ved verftene raskt stanse opp utover våren.

– Det er arbeidere med spesiell kompetanse, men som ikke kommer inn under unntaksbestemmelsene om hvem som får komme inn i Norge når grensene er stengt, sier direktør Sturla Magnus i Akers Solutions.

Verftene som rammes er verftene til Aker Solutions på Stord, i Verdal, Egersund og Sandnessjøen. Det er totalt 4 500 ansatte og innleide ved de fire verftene: 3 000 norske ansatte, samt 500 norske innleide og 1 000 utenlandske innleide – i hovedsak fra Polen, men også endel andre land i Europa.

– De innleide begynte å reise hjem allerede da grensene ble mer stengt i slutten av januar. De siste vil ha reist til påske. Det skyldes at vi – innenfor de reglene som finnes – i vinter har nådd grensene for hvor mye de kan jobbe, sier Magnus.

Norsk Industri: – Verftene må få dispensasjon fra stengte grenser

stein lier hansen2015Norsk Industri sier utfordringene ikke bare gjelder Aker, men en rekke verft og selskaper som leverer til verftene.

– Vi levert igår en rapport til regjeringen hvor vi slår alarm om konsekvensene av fortsatt stengte grenser etter 7. april. Verftene får ikke tilgang til helt nødvendig utenlandsk arbeidskraft, som gjør at flere prosjekter stanser opp. Konsekvensen er at verftene må permittere over tusen norske arbeidere, sier Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri.

Les hele saken: Utenlandske arbeidere kommer ikke inn i Norge: − Norske ansatte vil bli permittert (VG, 18.03.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet