VG, 18.03.21

Utenlandske arbeidere kommer ikke inn i Norge: − Norske ansatte vil bli permittert

I dag ble 3000 ansatte ved de fire verftene til Aker Solutions varslet om at det kan komme omfattende permitteringer etter påske. Grense-stengningen gjør det vanskelig å få inn utenlandske arbeidere, og da vil produksjonen ved verftene raskt stanse opp utover våren.

– Det er arbeidere med spesiell kompetanse, men som ikke kommer inn under unntaksbestemmelsene om hvem som får komme inn i Norge når grensene er stengt, sier direktør Sturla Magnus i Akers Solutions.

Verftene som rammes er verftene til Aker Solutions på Stord, i Verdal, Egersund og Sandnessjøen. Det er totalt 4 500 ansatte og innleide ved de fire verftene: 3 000 norske ansatte, samt 500 norske innleide og 1 000 utenlandske innleide – i hovedsak fra Polen, men også endel andre land i Europa.

– De innleide begynte å reise hjem allerede da grensene ble mer stengt i slutten av januar. De siste vil ha reist til påske. Det skyldes at vi – innenfor de reglene som finnes – i vinter har nådd grensene for hvor mye de kan jobbe, sier Magnus.

Norsk Industri: – Verftene må få dispensasjon fra stengte grenser

stein lier hansen2015Norsk Industri sier utfordringene ikke bare gjelder Aker, men en rekke verft og selskaper som leverer til verftene.

– Vi levert igår en rapport til regjeringen hvor vi slår alarm om konsekvensene av fortsatt stengte grenser etter 7. april. Verftene får ikke tilgang til helt nødvendig utenlandsk arbeidskraft, som gjør at flere prosjekter stanser opp. Konsekvensen er at verftene må permittere over tusen norske arbeidere, sier Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri.

Les hele saken: Utenlandske arbeidere kommer ikke inn i Norge: − Norske ansatte vil bli permittert (VG, 18.03.21)

Relaterte temaer


Relaterte nyheter


 • Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie