Skip to main content
 

Positiv til at au pair-ordningen står for fall

30. mars 2023

– Au pair-ordningen er ikke omfattet av arbeidslivets kjøreregler og kontroll. Det er blitt et arbeidsmarked i gråsonen, som Stortinget altfor lenge har akseptert, og man kan bare lure på hvorfor, skriver Dagbladet på lederplass.

– Au pairer i Norge er i praksis profesjonelle hushjelper hos landets rikeste, skriver Lars West Johnsen, politisk redaktør i Dagsavisen

Leder: – Au pair-ordningen står endelig for fall

Det er lenge siden au pair betydde «på like vilkår» og den ideelle tanken om kulturutveksling gikk over til å bli en utnyttelse av billig arbeidskraft fra fattige land.

Forsvarere av ordningen argumenterer for at det er en mulighet for kvinner fra fattige land til å få oppholdstillatelse og tjene penger i rike land. Men det er jo nettopp ikke ordningens formål.

Les hele lederen (Dagbladet, 30.03.23)

Kommentar: – Nå blir det dyrt å være alenemor med hushjelp i villa på vestkanten

Regjeringen vil skrote au pair-ordningen. Det ryster det norskinteresserte miljøet på Fillipinene.

I fjor søkte bare 737 sjeler om lov til å bli au pairer i Norge, ifølge UDI. Men interessen for dette eksotiske landet langt mot nord var stadig ekstremt sterkt på Filippinene, som leverer nesten ni av ti hushjelper til norske hjem.

Unnskyld, au pairer. Fort gjort å tråkk feil i begrepsbruken her, for mellom 1980 og 2010 reiste utrolige 30 millioner filippinere ut i verden for å bli nettopp hushjelper.

Les hele kommentaren (Dagsavisen, 30.03.23)

 
Dagbladet og Dagsavisen

Positiv til at au pair-ordningen står for fall

30. mars 2023
Nyhet