Skip to main content
 

Debatt om au pair-ordningen i Dagsnytt 18

29. mars 2023

– Når dere i regjeringen fremstiller dette som arbeidskrminialitet og sosial dumping, og jeg som alenemor blir stemplet som å drive slaveri bare fordi vi har en person i huset på kulturuvekslingsprogram, så mener jeg det er grovt av regjeringen, sa alenemor til arbeidsministeren da de møttes til debatt i Dagsnytt 18.

Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen. Regjeringens forslag skal ut på høring etter at forslag om avvikling er blitt nedstemt flere ganger tidligere.

– Nå har dere sikret dere flertall med SV. Hvorfor er dette så viktig? spør programlederen.  
 
– Vi må tørre å kalle ordningen det den er. Nemlig underbetalt arbeidskraft, svarer arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.  

Vibeke Holth, alenemor for to barn, har nå sin tredje au pair i huset. Hun mener at regjeringen ikke tar hensyn til de det gjelder.
– Det er tusenvis av barnefamilier som blir rammet. Og det er tusenvis av au pairer som blir rammet. I all hovedsak er det en velfungerende ordning og den har eksistert i over 50 år. Den eksisterer i de fleste europeiske land.  Det er en vinn-vinn-situasjon. Mange får en unik mulighet til å oppleve vestlig kultur, bli en ingrerte del av familien, og for familien er det fantastisk, sier Holth.

Nyhet