Det er rundt 1100 au pairer i Norge i dag. Au pair-ordningen har i over 50 år gitt mulighet for ungdommer mellom 17 og 30 år å dra på kulturutveksling i andre land, hvor de har bodd hos en vertsfamilie. De har lært om vår kultur og språk mot å gjøre lettere arbeidsoppgaver i hjemmet, som renhold og barnepass. De får dekket kost og losji og får minst 5900 kroner i lommepenger i måneden. De skal ikke jobbe mer enn 30 timer i uken.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik: – Det ideelle grunnlaget for ordningen var god. Kulturutveksling for unge mennesker som kunne komme ut og lære seg språk og møte nye kulturer. Den tiden er for lengst forbi. Det vi står igjen med er tilgang på underbetalte hushjelper.
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet: – Au pair-ordningen har vært et skalkeskjul for underbetalte hushjelper og det har i tillegg vært mye snusk og misbruk. Ordningen er en moderne form for slaveri som vi ikke kan være bekjent av i Norge.
SV-leder Kirsti Bergstø: – Vi er utrolig glad for at regjeringen endelig kutter en reaksjonær og bakstreversk ordning som for det meste har lagt til rette for billig arbeidskraft til rike familier. Dette var på høy tid.
Herdis Nundal, leder for nasjonalt arbeid og migrasjon i Caritas Norge, er kritisk: – Ved å avvikle ordningen, som er en kulturutveksling, er det mange unge mennesker som vil miste muligheten til å oppleve et annet land og annen kultur. Det syntes vi er synd.
Les også sakene:
– Det som skulle være et kulturutvekslingsprogram ble til en billig hushjelpsordning. Om man ønsker hjelp i hjemmet så må det skje under ordentlige arbeidsforhold, sier Mette Nord. (Fagforbundet, 29.03.23)
– Au pair-ordningen har fungert i over 50 år til stor glede for mange tusen norske verftsfamilier og au pairer, men LO-leder Peggy Hessen Følsvik kaller det for «vestkantslaveri» som nå skal avvikles. Med et slikt ordbruk bidrar LO-lederen til økt polarisering i samfunnet. Det er fordomsfullt å stemple vanlige norske familier som slavedrivere, fordummende å beskrive filippinske au pairer som slaver, skriver sjefredaktør Gunnar Stavrum. (Nettavisen, 30.03.23)