Skip to main content
 

Debatt: – Au pair-ordningen skaper et avhengighetsforhold noen vil utnytte

02. mai 2023

LO-leder Peggy Hessen Følsvik beskrev au pair-ordningen som «moderne slaveri» og «vestkantslaveri». I etterkant har mange reagert. Blant dem er stortingsrepresentant Heidi Norby Lunde, som kritiserer Følsviks begrepsbruk. Hun understreker at den norske au pair-ordningen ikke har noe med menneskehandel å gjøre. 

I et debattinnlegg svarer Katrine Holter og Andreas Christiansen Halse på Lundes kritikk. De mener Følsviks poeng var at ordningen gjør au pairene sårbare i møte med dem som ikke følger regelverket, ikke at de som har au pair og følger regelverket gjør seg skyldig i menneskehandel.

Katrine Holter, førsteamanuensis i rettsvitenskap på Politihøgskolen, og Andreas Christiansen Halse, jurist og fagsjef i Tankesmien Agenda mener at ordningen skaper et avhengighetsforhold noen vil utnytte, og spør «hvor stor frihet har en au pair med manglende språkkunnskaper og begrensede inntekter, til å motsette seg urimelige krav og forventninger innenfor denne lovregulerte ordningen?»

– Hvorvidt ordningen i sin helhet bør skrotes, eller om den kan reddes med reform, kan diskuteres. Men i dag er au pair-ordningen sårbar for misbruk. Vertsfamilier flest bedriver selvsagt ikke vestkantslaveri. Men dette var heller aldri LO-lederens egentlige budskap, skriver Holter og Halse.

Nyhet