Skip to main content
 

Reaksjoner etter forslaget om å avvikle au pair-ordningen

17. april 2023

Regjeringen foreslo 29. mars å avvikle au pair-ordningen. Forslaget møter både kritikk og applaus. Nedenfor finner du lenker til debattinnlegg og regjeringsforslaget, inkludert høringsdokumentene.

Debatt: – Snipp snapp snute, så var au pair-eventyret ute

– «Kulturutvekslingsprogrammet», som au pair-ordningen egentlig skal være, fungerer i liten grad som et kulturutvekslingsprogram. Det er på tide at denne ordningen endelig avvikles, skriver kommentatori Oda Okkenhaug. (Trønderdebatt, 17.04.23)

Debatt: – Au pair-ordningen bør avskaffes en gang for alle

– Høyres representant Oda Oline Omdal vil bevare au pair-ordningen, og i tillegg hevder hun noe så merkelig som at dette er til hinder for likestilling i Norge. Denne ordningen handler først og fremst om at folk ønsker hjelp i hjemmet, til en billig penge, skriver Mona Dia og Ida Hirst bystyrekandidater for Kristiansand Arbeiderparti. (Fædrelandsvennen, 17.04.23)

Debatt: – Jeg har en au pair!

– Au pair-ordningen er ikke utredet, men skal bare avskaffes, siden venstresiden ikke liker den. Ordningen er til glede og nytte for begge parter, så lenge au pairen blir behandlet skikkelig og får lønn og fri og norskkurs etter avtale, som seg hør og bør. Hvis regjeringen virkelig vil avskaffe au pair-ordningen, hva med å gjeninnføre de kommunale husmorvikarene? spør Sanna Sarromaa, finne, feminist, forfatter og foredragsholder  (VG, 15.04.23)

Debatt: – Min familie har hatt 10–15 au pairer gjennom årene. Dette tenker jeg i dag

–  Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) mener au pair-ordningen ligner mer på en tjenerordning enn kulturutveksling. Nå skal ordningen fjernes. Ingen vinner, men mange taper på et forbud. La oss se bort fra stygg retorikk som «vestkantslaveri», men prøve å se det fra den filippinske au pairs synsvinkel, skriver advokat Aage Figenschou. (Aftenposten, 12.04.23)

Debatt: – Au pair-ordningen bør utvides, ikke avvikles

– Konsekvensene av en avvikling er ikke bare mindre kulturutveksling, men kan også være mindre likestilling, skriver Oda Oline Omdal, rådgiver i Civita. (Nettavisen, 14.04.23)

Leserinnlegg: – Au pair-ordningen har utspilt sin rolle for lengst

– Selv om mange au pairer har det fint hos familiene de bor hos, handler ordningen nå først og fremst om tilgang til billig arbeidskraft. Den tiden der au pair-ordningen reelt sett var en kulturutvekslingsordning er over, skriver Trine Lise Sundnes, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. (iTromsø, 14.04.23)

Debatt: – Problemet med au pair-ordningen er at den åpner for utnyttelse av kvinner i en utsatt situasjon

peggy hessen folsvik LO 2–  Jeg er helt enig med Vigdis Austrheim i at man må kunne prioritere spennende jobber og familie, men å bruke en kulturutvekslingsordning til å skaffe seg rimelig arbeidskraft er ikke veien til likestilling. Det må finnes andre måter å få flere kvinnelige ledere på enn å hente kvinner i sårbar situasjon fra andre land, for å jobbe til en svært lav lønn, skriver Peggy Hessen Følsvik, LO-leder i et svar til Vigdis Austrheims innlegg 4. april. (Dagsavisen, 11.04.23)

Debatt: – Ingen fronter barnets stemme i au pair-debatten

– Jeg har hatt seks au pairer mens mine foreldre har vært i tjeneste i utlandet. Jeg husker ingen av dem. (Dagsavisen, 11.04.23)

Livet mitt er for kort til å ha dårlig samvittighet!

Selvstendig næringsdrivende leder- og teamutvikler Vigdis Austrheim stiller seg kritisk til forslaget, og forteller om mulighetene ordningen har gitt henne til å prioritere familien og til å ta spennende jobber. 

– Livet er for kort til dårlig samvittighet, du må kunne prioritere familie og ta spennende jobber! Vi trenger ledere som tar veloverveide og fornuftige beslutninger, som ser helhet. Ledere som ikke polariserer eller generaliserer. Fremtidens ledere ser og skaper muligheter Peggy, de begrenser ikke, skriver Vigdis Austrheim i et LinkedIn-innlegg gjengitt av Dagsavisen. (Dagsavisen, 04.04.23)

Vestkantslavene

heidi nordby lundeStortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) reagerer sterkt på LOs beskrivelser av ordningen, med begrepsbruk som «vestkantslaver» og «moderne slaveri».

– Dette mener altså LO og regjeringen at kvalifiserer til betegnelsen vestkantslaveri. I så fall mener jeg LO burde gå lenger enn å bare juble over at ordningen blir forbudt. De burde saksøke staten som i så mange år har tilrettelagt for moderne slaveri, saksøke alle familier som har benyttet seg av ordningen og kreve erstatning for de skadelidende – altså au pairene selv, skriver Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H). (abc nyheter, 04.04.23)

 
Kilde: Fafo Østforum

Reaksjoner på forslaget om å avvikle au pair-ordningen

17. april 2023
Nyhet