Skip to main content
 

Mobilitetspakken bekreftet, men returkrav for kjøretøy fjernes

04. oktober 2024

EU-domstolen har i stor grad bekreftet gyldigheten av mobilitetspakken, med unntak av kravet om at kjøretøy må returnere til hjemlandet hver åttende uke, som nå er opphevet. Felleskontoret for Veitransport uttrykker skuffelse over denne avgjørelsen, men ser også på dommen som en viktig seier for å sikre rettferdig konkurranse og motvirke sosial dumping i europeisk veitransport.

Mobilitetspakken består av flere regler som skal forbedre arbeidsforholdene for sjåfører og gjøre transportbransjen mer rettferdig og bærekraftig. Pakken ble vedtatt i EU i juli 2020 og er deretter gradvis innført i EU og Norge.

Flere land – Litauen, Bulgaria, Romania, Kypros, Ungarn, Malta og Polen – tok saken til EU-domstolen for å få opphevet Mobilitetspakken hvor de søkte om annullering av enkelte bestemmelser i pakken.

De fleste søksmål fra de syv EU-medlemslandene ble avvist. Selv om Felleskontoret for Veitransport (BGL, FNTR og NLA) var skuffet over at returkravet for kjøretøy fjernes, er de likevel fornøyde.

Nyhet