Skip to main content
 

Jordbærprodusenter: Vurderer å droppe årets sesong

26. april 2021

Om et par måneder er jordbærene modne. Koronastengte grenser gjør at norsk bønder sliter med å få inn arbeidskraften de trenger til å plukke bærene. Nå vurderer enkelte å droppe jordbærsesongen.

– Jeg har forsøkt å få tak i norske arbeidere, men det er få som har meldt seg. Hvis jeg ikke får tak i flere, så har jeg så få plukkere at da tror jeg at jeg ikke gidder å plukke i år, sier jordbærprodusent Einar Glesne til Drammens Tidende.

– De norske er her kanskje i tre, fire dager, og så sier de at jobben er for hard så de gidder ikke mer og slutter. De får penger fra Nav likevel. De utenlandske er her for å få penger, og tjener godt dersom de er effektive, sier Glesne.

NAV opplyser at en av utfordringene for uerfarne arbeidere i landbruket, er at det praktiseres akkordlønn der.

– I noen tilfeller kan dagpengene være høyere enn lønnen nye ansatte vil få fra matprodusentene. Sluttlønna er da avhengig av hvor mye du produserer. Ikke alle klarer å produsere nok til at de når opp til minimumslønn eller nivået de vil ha på dagpenger, sier Ingar Heum, avdelingsdirektør for tjenesteutvikling i Nav Vestre Viken.

Arbeiderpartiet mener derimot at ungdommen kan trå til for å sikre at jordbærene havner i kurvene.

Les hele saken: Jordbærprodusenter: Vurderer å droppe årets sesong (Dagbladet / Børsen, 26.04.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet