NHO, 30.10.20

NHOs medlemsundersøkelse: Strengere karanteneregler og flere smitteverntiltak har sine kostnader

– Vår siste medlemsundersøkelse, etter den siste ukes opptrapping av smitteverntiltakene, viser at krisen er høyst reell, sier NHO. Selv om det er reiselivs-, service- og handelsvirksomheter som gjennomgående oppgir størst negative konsekvenser og påførte kostnader, så blir også mange andre næringer sterkt berørt.

Den 26. oktober presenterte regjeringen nye nasjonale innstramminger i smittevernreglene. I tillegg innførte Bergen og Oslo ytterligere begrensninger.

Den 28. oktober sendte NHO ut en spørreundersøkelse til medlemmene om smitteverntiltakene og konsekvenser av dem. I dag kom resultatene. De viser at strengere karanteneregler, påbud om munnbind og hjemmekontor, samt restriksjoner på nærkontakter har sine kostnader:

 • Over halvparten (53 prosent) oppgir (i stor/noen grad) at kunder henviser til usikkerhet omkring det fremtidige smittebildet og eventuelle smitteverntiltak som begrunnelse for å kansellere bestillinger/ordre. 87 prosent av reiselivsbedriftene sier det samme.
 • 1 av 3 prosent mener de får økte kostnader av nye karanteneregler for utenlandsk arbeidskraft. Godt over halvparten i industri, bygg/anlegg og olje/gass oppgir det samme.

Kostnadene med tiltakene bekrefter behovet for en kompensasjonsordning som dekker hele næringslivet og som også varer i 2021, mener NHO.

Les flere resultater fra NHOs medlemsundersøkelse i saken: Halvparten av NHO-bedriftene opplever kanselleringer grunnet smitteverntiltak (NHO, 30.10.20)

Relaterte temaer


Relaterte tema

Relaterte nyheter


 • Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie