Skip to main content

Hotell, restaurant og uteliv

Sist oppdatert: 30. oktober 2024

I mange av yrkesgruppene i hotell- og restaurantbransjen stilles det ikke spesielle krav til utdanning. Det er lett å få seg jobb og mange betrakter ikke jobben som et sted man skal være i mange år. Bruk av midlertidig ansatte som tilkallingsvakter er en utbredt løsning.

Utelivsbransjen er mangslungen. Den rommer alt fra tradisjonsrike spisesteder, gourmetrestauranter og kafeer til barer, nattklubber og puber. I deler av bransjen er det useriøse aktører som tilbyr arbeidstakerne lønns- og arbeidsvilkår som er langt dårligere enn hva som i Norge regnes som anstendige og akseptable. Det er eksempler på aktører som systematisk bryter lover og regler, og som skaper vanskelige konkurransevilkår for de mange seriøse virksomhetene i bransjen.

20349

I 2013 kartla Fafo vilkårene for ansatte i restauranter og barer. Dette kan du lese mer om i rapporten Arbeidsforhold i utelivsbransjen. Fafo-rapport 2014:2.

 I 2020 kom rapporten Utelivsbransjen – utvikling i arbeidsforhold etter 2014. Fafo-rapport 2020:26. Her ser forskerne på om det har skjedd endringer i årene som har gått fram til vinteren 2020. All datainnsamling ble gjort før Norge «stengte ned» på grunn av koronaepidemien i mars 2020.

I 2014 ble det etablert et treparts bransjeprogram for uteliv. Bransjeprogrammene ble evaluert av Deloitte AS i 2020.

I 2013 ble det etablert en ordning med regionale verneombud for hotell, restaurant og renhold.

Høsten 2017 vedtok Tariffnemnda å allmenngjøre deler av tariffavtalen for overnattings-, serverings- og cateringverksemd (Riksavtalen) fra 1. januar 2018, noe som ble videreført i 2021, 2023 og 2024. Les mer på vår temaside om allmenngjøring.